Rezsicsökkentés: változhat-e az átlagfogyasztás feletti ár?

Rezsicsökkentés: változhat-e az átlagfogyasztás feletti ár?

Fotó: Unsplash/Kwon Junho

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szombati kormányinfón a gáz megawattóránkénti árának jelentős csökkenése miatt (a tavalyi évben mért 330 euró körüli csúcshoz képest közel 85 százalékot esett az ár) felmerült a kérdés, csökkenti-e a kormány az átlagfogyasztás feletti árakat. A jelenlegi szabályozás szerint április végéig az átlagfogyasztásig – éves szinten 1729 köbméterig – köbméterenként 102 forintot fizetnek a háztartások, az afeletti részre pedig 752,5 forint a tarifa. Szakértők korábban jelezték, tulajdonképpen van tér arra, hogy az átlagfogyasztási szint feletti piaci árat lejjebb vigye a kormány.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta, Magyarországon a rezsicsökkentett ár 25 cent, az efölötti körülbelül 1,75 euró. Jelenleg jól állnak a gáztárolók, a töltöttségi szint 50 százalék körüli szinten áll (ebben a számban benne lehet a stratégiai tároló is), és áprilisig élnek a korábban megállapított árak. 

Mindezek alapján április után felmerülhet a lakossági árak változása, de Gulyás türelmet kért ebben a kérdésben.