Varga Mihály élni fog a vétójoggal, ha az államadósság veszélyben van

Varga Mihály élni fog a vétójoggal, ha az államadósság veszélyben van

Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke (b) beszél a MÁK Pénztártermében tartott sajtótájékoztatón 2023. december 7-én. (MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Élni fog a kormányzati költségvetési előkészítő munkacsoportban kapott vétójogával, ha úgy látja, hogy az államadósság vagy az államháztartási hiány veszélyben van – jelentette ki Varga Mihály csütörtökön.

A pénzügyminiszter az online kincstári értékpapírszámláról szóló sajtótájékoztatót követően kapott arra vonatkozó újságírói kérdést,  presztízsveszteségként éli-e meg, hogy a jövőben Orbán Viktor döntése alapján Nagy Márton gazdaságfejlesztési – jövőre már nemzetgazdasági  –miniszter vezeti a gazdasági kabinetet. Mint ismert, Orbán Viktor kedd éjjel kiadott, csütörtöktől hatályos rendelete szerint Nagy Márton lép elő a magyar gazdaságpolitika vezetőjévé, a kormányon belüli döntéseket meghozó gazdasági kabinetet mostantól ő vezeti majd, míg Varga Mihály helyet sem kap az asztalnál. Bekerül viszont a tagok közé Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági miniszter, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, valamint Nagy István agrárminiszter.

Az Atv.hu kérdésére a pénzügyi tárca vezetője azt válaszolta: a csapatjátékban mindig az edző határozza meg a stratégiát, a taktikát. „A játékosokat nem szokták megkérdezni, miért az a kapus, vagy a védő, vagy éppen a középpályás. Ugyanígy dolgozik egy kormány is, van egy kormányfő, a miniszterelnök határozza meg a kereteket.” Kiemelte, „olyan időszakot élünk, amikor sokkal fontosabb az, hogy az államadósságot és az államháztartási hiányt csökkenteni tudjuk". A gazdaság egy nehéz időszakon megy keresztül, amikor szűkebbek a források, amelyeket hatékonyabban kell felosztani. „Amíg a kormány számára fontos és kiemelt cél a fegyelmezett és kiszámítható gazdálkodás, addig legyen bármilyen szerkezet, és miniszterelnök úr számít a munkámra, addig ezt a munkát folytatni fogom" – jelentette ki Varga.

A gazdasági kabinetből kirakott pénzügyminiszter egyébként a „fegyelmezett költségvetési gazdálkodásért” lesz felelős. Ehhez kapott társakat is Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Orbán Balázs személyében.