A Momentum szerint változtatni kell Ukrajnának a nemzeti kisebbségekről szóló törvényen

A Momentum szerint változtatni kell Ukrajnának a nemzeti kisebbségekről szóló törvényen

Bedő Dávid, Gelencsér Ferenc és Tompos Márton Kijevben 2022. november 14-én (Fotó: Gelencsér Ferenc Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem elégedett az ellenzéki Momentum a nemzeti kisebbségekről szóló ukrán törvénnyel. – Mondjuk ki az igazságot, az Ukrajnában elfogadott új, nemzeti kisebbségekről szóló törvény jelenlegi állapotában nem felel meg az európai értékeknek, nem veszi kellően figyelembe az Ukrajna területén élő kisebbségek, így a magyarság érdekeit sem – fogalmaz a párt lapunkhoz is eljutott állásfoglalása.

A Gelencsér Ferenc vezette párt szerint tárgyalni kell erről Ukrajnával. A Momentum támogatja a honvédő háborúját vívó szomszédos ország felvételét az Európai Unióba, mert a csatlakozási folyamat során lehet a legnagyobb hatást gyakorolni az ukrán törvényhozásra, hogy igazságos és emberséges kisebbségvédelmi törvényeket alkosson. A párt szerint Ukrajna EU-tagsága a magyarságnak is érdeke, de a csatlakozás nem mehet végbe, ameddig a Kárpátalján élő magyarság számára fontos kisebbségi jogok, így az anyanyelv használata, nem épülnek be az ukrán jogrendbe.

A fő kifogás az új törvénnyel szemben, hogy az üdvözlendő célok megfogalmazása mellett lényegében nem enyhíti a korábbi törvények jogkorlátozó intézkedéseit, nem nyújt kell jogi garanciát, nem tartalmaz elégséges konkrétumot. A Momentum nehezményezi, hogy a törvény a kisebbségi autonómia, önkormányzatiság helyett központi kontrolt és ellenőrzést vezet be.

Javaslataik között szerepel, hogy a magyarok által lakott területen ugyanúgy elérhetőek legyenek az állami szolgáltatások magyar nyelven, ahogy ukránul is. Szorgalmazzák továbbá a magyar kisebbség „nemzeti tanácsának” létrehozását, a szabad szimbólumhasználatot, illetve azt, hogy a források elosztása során a magyar kisebbség ne szenvedjen hátrányt. Az ellenzéki párt a javaslatait az ukrán nagykövetségnek is eljuttatta.

A közlemény emlékeztet arra, hogy nemrég a párt küldöttsége Kijevben és Kárpátalján járt, ahol kiállt az ottani magyarság kisebbségi, nyelvhasználati jogainak érvényesülése mellett.