Egy felmérés szerint az erdélyi magyarok 90 százaléka a Fideszre szavazna

Egy felmérés szerint az erdélyi magyarok 90 százaléka a Fideszre szavazna

Orbán Viktor miniszterelnök elõadást tart a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdõn 2018. július 28-án (MTI Fotó: Veres Nándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy friss közvélemény-kutatás ma megjelent eredménye szerint az erdélyi magyarok körében 90,8 százalékos a Fidesz-KDNP támogatottsága – adta hírül a maszol.ro hírportál. Ez közel van ahhoz értékhez, amit a felmérések négy évvel ezelőtt, szintén az országgyűlési választásra készülve mértek.

Ami az ellenzéket illeti, közös listájuk a közvélemény-kutatást végző, erdélyi SoDiSo Research megállapítása szerint 1,9 százaléknyi szavazatra számíthat, míg a megkérdezettek 7,3 százaléka még bizonytalan abban, kinek adja majd a voksát. 

Az ellenzéki összefogás vezetőjét, Márki-Zay Pétert az erdélyi magyar szavazók csupán 61,8 százaléka ismeri, 7,6 százalék megbízik benne, ám 54,2 százalék nincs jó véleménnyel róla. Az ellenzéki összefogás másik emblematikus figuráját, Gyurcsány Ferencet a megkérdezett erdélyi magyarok 91,5 százaléka ismeri, igaz, 81,6 százalékuknak ellenszenves. Ezzel a DK elnöke a legelutasítottabb politikus Erdélyben. 

A közvélemény-kutatást 2022. január 21. és február 17. között készítették, 1309 fős véletlenszerű mintán. A felmérést végző cég közlése szerint a hibahatár 2,8 százalékos lehet.