Belebukott a „medveügybe” a Hargita megyei prefektus

Belebukott a „medveügybe” a Hargita megyei prefektus

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Délelőtt írtunk arról a megrázó és sokkoló esetről, hogy miután Parajd és Szováta között a 13A jelzésű nemzetközi úton szombat este egy személygépkocsi elütötte az úton átszaladó kapitális barnamedve hímet, a hatóságok nem tudtak mit kezdeni az út melletti mezőn fekvő állattal. A medve közel egy napig vívott haláltusát az úton, mert a meglévő jogszabályok miatt senki sem vállalta a következményét annak, hogy a védett állatot elaltassa.

Az ügynek úgy tűnik, gyors következménye lett: a parajdi medveügybe ugyanis belebukott a Hargita megyei prefektus, Jean-Adrian Andrei kormánymegbízottat vasárnap délután menesztette a román belügyminiszter.

A szaktárca Székelyhon által idézett közleményében rámutatnak, „a prefektus a sürgősségi helyzeteket kezelő megyei bizottság elnökeként nem hozta meg a megfelelő intézkedéseket a probléma hatékony megoldása érdekében, bár a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség időben tájékoztatta az esetről és a sérült állat szenvedéséről”. A belügyminisztériumnál további ellenőrzéseket végeznek, hogy megállapítsák, történt-e mulasztás az ügyben a minisztérium valamely központi struktúrája részéről.

Az elütött medvét vasárnap délután, helyi idő szerint egy órakor – tizenhét órával a baleset után – végül előbb altatólövedékkel elaltatták, majd meglőtték, és megkezdték a tetem elszállítását. A környezetvédelmi miniszter egy délutáni nyilatkozata szerint hétfő reggel Bukarestben tárcaközi értekezletet tart arról, hogyan lehetne megoldani a túlszaporodott medvék kérdését az országban.

Haldokló medve az úton, a hatóságok lefagytak | Magyar Hang

Az elütött, védett állat kilövésére nem kaptak engedélyt, patthelyzet alakult ki. Megközelíteni senki nem merte, végül elaltatták és elszállítják.