Bezárt a Fidesztől független utolsó országos erdélyi hírportál, a Transindex

Bezárt a Fidesztől független utolsó országos erdélyi hírportál, a Transindex

Transindex (Fotó: Transindex)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Huszonhárom év után megszűnt az egyik leglátogatottabb erdélyi magyar portál, a Transindex. A hírt a magát „napos oldalnak” nevező honlap jelentette be, egész pontosan azt, hogy kedd reggelt felállt a teljes, nyolctagú szerkesztőség. Hogy miért? – Azért, mert úgy érezzük, a munkánk ezen az intézményen belül már teljességgel ellehetetlenült, és tovább már nem tudjuk a legjobb szakmai tudásunk szerint ellátni azt a feladatot, ami a mindenkori szabad sajtó feladata lenne – indokolták. 

Azzal folytatták: „Mindannyian észleljük, hogy az elmúlt időszakban egyre inkább beszűkültek az erdélyi magyar szólásszabadság és nyilvánosság terei. Közel két éve a fennmaradásunkért küzdünk egy olyan politikailag meghatározott környezetben, amelyben a sajtó már csak két út közül választhat: vagy kapitulál és gyakorlatilag szócsőként működik tovább különféle politikai érdekek elvárásai szerint, vagy pedig megpróbálja ellátni a feladatát, viszont ez esetben azt kockáztatja, hogy ellehetetlenítik. Mi az utóbbi utat választottuk, és most csomagolunk, mert más választásunk nem maradt.”

A Transindex ugyan RMDSZ-közeli tulajdonban volt, de az erdélyi magyar nyilvánosság egyik utolsó, nem közvetlenül politikai irányítás alatt működő szerkesztősége volt. Az anyagi problémákat már korábban jelezték az olvasóiknak, ezért három hónappal ezelőtt támogatói kampány is indítottak – a beérkezett pénzekből eddig bírták. A lap most leköszönt főszerkesztője, Víg Emese lapunknak ma délelőtt azt mondta, kétszáz rendszeres támogatót és ennél jóval több egyedi adományt hozott a kampány. A támogatói oldalt egyébként szintén leállították. Víg Emese a folytatást firtató kérdésünkre azt mondta, büszkék arra, hogy legalább egy olyan szerkesztőség akad Erdélyben, amely kimerte mondani, hogy elég volt. 

Eközben az erdélyi sajtó többsége – a magyarországi folyamatokhoz hasonlóan – egy Fidesz-közeli egyesület tulajdonába került. Az Erdélyi Átlátszó pár napja arról írt: ugyan Budapesten elzárták a határon túli támogatások pénzcsapját – legalábbis csökkentették az összegeket – ez egyáltalán nem igaz az Erdélyi Médiatér Egyesületre. A budapesti kontroll alatt lévő médiacsoport tavaly is 2,2 milliárd forintot kapott.

A Transindex utolsó cikkét itt tudják elolvasni.