Milyen járványügyi feltételekkel léphetünk be a szomszédos országokba?

Milyen járványügyi feltételekkel léphetünk be a szomszédos országokba?

Az Európai Unió digitális covidigazolását ellenőrzi egy horvát határőr a Horvátország és Szlovénia közötti Bregana határállomáson 2021. június 2-án (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahány ház, annyi szokás: érdemes figyelni a környező országok járvánnyal kapcsolatos szabályozását, ha az ünnepi időszakban netán utazásra adjuk a fejünket. Az alábbiakban összegyűjtöttük a térség országaiban érvényes szabályokat:

Ausztria

Nyugati szomszédunknál az elmúlt hetek szigorú zárása meghozta az eredményt, a járványügyi helyzet enyhült és lehetővé vált a lépcsőzetes nyitás. Az oltott és gyógyultnak minősülő személyek számára ismét beindult a turizmus: 2021. december 12-én Tirol, Vorarlberg és Burgenland szállodái és éttermei nyitottak, december 17-én Salzburg, Stájerország, Karintia és Alsó-Ausztria tartományok következnek. Bécsben a szállodák és éttermek december 20-tól fogadnak ismét vendégeket. Felső-Ausztriában az általános zárlat december 17-én ér véget, ezután a szállodák és az éttermek újra kinyithatnak.

Koronavírus-teszteket (PCR-t sem) nem fogadnak el a belépés igazolására, az FFP2-es maszk használata pedig minden nyilvános hely zárt terében kötelező. Az oltási igazolás a teljes körű védettségtől számított 270 napig érvényes, ezt követően emlékeztető oltás szükséges a további érvényességhez. A vendéglátóhelyek este 11 órakor zárnak, az éjszakai szórakozó- és vendéglátóhelyek sem tarthatnak nyitva ennél tovább.

Bécsben a hétvégén több tízezren vonultak utcára, a kormány ugyanis az alacsony átoltottsági arány miatt azt tervezi, hogy februártól a felnőtteknek kötelezővé teszi a covid elleni oltást. 

Szlovákia

Szlovákiában november 25-én szükségállapotot hirdettek meg, amely az oltottakra, az oltatlanokra és a gyógyultakra egyaránt vonatkozik. A szabad mozgást és tartózkodást december 17-től (várhatóan január 9-ig) minden nap 20.00 órától másnap 05.00 óráig kijárási tilalommal korlátozzák. A Külügy konzuli tájékoztatója szerint „az esti és éjszakai kijárási tilalom alól kivételt képeznek a munkába járáshoz, a lakóhelyhez legközelebb eső üzletben bevásárláshoz szükséges utazások, az orvoshoz (egészségügyi szolgáltatóhoz), továbbá a hozzátartozó személy gondozásához szükséges utazások, a kisállat sétáltatása, illetve a külföldre és visszautazás; a járások közötti átjárás is ezekben az esetekben lehetséges.

December 10-től a beoltottak és a koronavírus-fertőzésen átesettek számára kinyitottak a sípályák és felvonók; a hotelek azonban várhatóan csak december 25-től fogadhatnak vendégeket.” A Közegészségügyi Hivatal rendelkezése szerint az ország területére teszt- és karanténkötelezettség nélkül kizárólag a teljesen beoltott személyek léphetnek be, legkésőbb a határon regisztrálni szükséges. Ez alól kivételt jelent az ország területén való áthaladás, ez továbbra is regisztráció és oltottság igazolása nélkül lehetséges, de csakis a kijelölt útvonalakon. Szlovákia és Magyarország az egymás országában használt oltóanyagokkal történt oltást elfogadja. 

Ukrajna

Ukrajnában is próbálják az oltási kedvet fokozni, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök november 16-án jelentette be, hogy azok, akik két oltást kapnak, 1000 hrivnyát, vagyis körülbelül 12 000 forintot kapnak, illetve a december 9-én megszűnt azon köztisztviselők jogviszonya, akik nem kívánták beoltatni magukat.

A külföldiek beutazására vonatkozó szabály, hogy aki nincs beoltva, 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt bemutatására köteles. Ennek hiányában 14 napos karantén vár rá és 24 órán belül PCR-tesztet kell csináltatnia. A külföldinek a beutazáskor olyan, a covid gyógyítására kiterjedő egészségügyi biztosítással is kell rendelkeznie, amelyet Ukrajnában bejegyzett biztosító cég állított ki, vagy olyan külföldi biztosító, amely rendelkezik ukrajnai képviselettel. Ám ezek birtokában is visszafordíthatják a határról, ha nem tud bemutatni a beutazás célját igazoló papírt.

A magyar állampolgárok teszt- és karantén kötelezettség nélkül léphetnek be Ukrajnába, amennyiben van nekik magyar védettségi kártyájuk. Ez a mentesség vonatkozik a velük együtt utazó 12 éven aluli nem oltott gyerekekre is. 

Ukrajnában a lakosság mintegy 28 százaléka kapta meg a két oltást. 

Románia

Keleti szomszédunk a múlt héten szigorította a beutazási szabályokat, karanténkötelezettséget írt elő a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező beutazóknak. Vörös zónába sorolta Brazíliát, a dél-afrikai térség államait és azokat az országokat, amelyekben az utóbbi két hétben a lakosság több mint 3 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ide tartozik Magyarország is, ezekről a helyekről csak úgy lehet Romániába utazni, ha teljes átoltottságot, vagy fertőzésből az utóbbi 6 hónapban való gyógyulást igazoló dokumentumot mutat fel a beutazó. Oltottság vagy a betegségből való felgyógyulás igazolása hiányában 14 napos karanténkötelezettség van, ám ha valaki 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet mutat be a karantén időtartama csak 10 nap. 

Az adott ország besorolásától függetlenül nem kell karanténba vonulniuk a Romániába érkező 12 év alatti, illetve a friss negatív teszttel rendelkező 12 és 16 év közötti kiskorúaknak, az ország területét 24 órán belül elhagyó átutazóknak, valamint az ingázóknak. 

A magyar védettségi igazolványt a román hatóságok nem fogadják el. December 20-tól minden, az országba beutazónak ki kell töltenie egy digitális beutazási adatlapot. 

Az országban minden nyilvános zárt térben (pl. bevásárlóközpontokban, színházakban, mozikban, fitnesztermekben, játszóházakban) 5 éves kor fölött kötelező az orrot és a szájat is takaró maszk viselése. Ez alól csak a nem kereskedelmi központokban található élelmiszerboltok és gyógyszertárak, a 200 négyzetméternél kisebb kereskedelmi egységek, valamint a benzinkutak és templomok mentesülnek. A közintézményekbe negatív teszttel is be lehet lépni. Az üzletek és szolgáltatók csak 05.00 és 22.00 között tarthatnak nyitva.

Szerbia

A magyar állampolgárok korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül bárhonnan beléphetnek Szerbiába, amennyiben rendelkeznek oltási igazolvánnyal. Ehhez teljes oltottság szükséges, az oltóanyag gyártmányától függetlenül. Viszont azok a magyarok, akik az igazolványt a betegségből való felgyógyulás miatt kapták, csak Magyarországról utazhatnak be negatív PCR-teszt nélkül, nem pedig bárhonnan. A be nem oltott magyar állampolgárok is csak Magyarországról léphetnek be korlátozás nélkül. 

Az oltottsághoz kapcsolódó kedvezmény Szerbiában, hogy vendéglátóhelyekre 20 óra után kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet belépni.

Horvátország

A Külügy tájékoztatója szerint Horvátország az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása értelmében jelenleg sötétvörös, tehát kiemelten magas kockázatú besorolásban van. Bár a népesség 46 százaléka teljesen beoltott, naponta háromezer körüli az új fertőzöttek száma.

Az uniós digitális covidigazolvány felmutatásával korlátozásmentes és szabad a beutazás az országba. A hatóságok elfogadják a Pfizer/Moderna/Astra Zeneca/Sputnik/Sinopharm és Janssen oltóanyagokat, továbbá a WHO által sürgősségi alkalmazásra jóváhagyott oltóanyagokat (Covishield, Covaxin, CoronaVac).

Ilyen igazolvány hiányában 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszt vagy 48 óránál nem régebbi, az EU által elfogadott antigénalapú gyorsteszt felmutatásával lehet Horvátországba belépni. Szintén be lehet utazni uniós igazolvány nélkül, ha valaki felépül a covidból és a betegségtől számított 8 hónapon belül kapott egy adag, az uniós tagállamokban elismert vakcinát, feltéve, hogy a vakcinát a határátkelőhelyre való megérkezésüktől számított kevesebb mint 356 napon belül adták be. A betegségből 1 éven belül való kigyógyulás hiteles és friss orvosi igazolással tanúsítva szintén akadály nélküli belépésre jogosít. Ha ezek egyikét sem teljesíti a beutazó, illetve teszttel sem rendelkezik, akkor akár két hetes karanténkötelezettség is várhat rá. 

A határon egyébként minden esetben nyilatkozni kell a Horvátországban tervezett tartózkodás időtartamáról, annak helyszínéről, valamint többnapos tartózkodás esetén a szállás pontos címéről (kivéve ha valaki csak átutazik az országon). 

Szlovénia

Szlovéniában szeptember 15 óta a szolgáltatásokat és a közösségi közlekedést is 12 éves kor felett kizárólag a védettségi feltételek (beoltott/fertőzésen igazoltan átesett/negatív teszteredmény) esetén lehet igénybe venni, sőt ezek igazolására a személyazonosító igazolványokat is be kell mutatni. 

Magyar állampolgárok és a velük együtt utazó 12 év alatti kiskorú hozzátartozójuk a két ország megállapodása alapján korlátozás, vagyis külön teszt és karanténkötelezettség nélkül léphetnek be az országba, amennyiben a szülőknek van magyar vagy uniós védettségi igazolványuk.  

Amennyiben valaki nem rendelkezik oltási igazolással vagy nem esett át a fertőzésen, melyet hitelt érdemlően igazolni tud (védettségi igazolvánnyal), akkor vagy egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszteredmény, vagy egy 48 óránál nem régebbi, hivatalos tesztállomáson készített negatív antigén gyorsteszt-eredmény birtokában léphet be az országba karanténmentesen.