Fejek hullottak a román hatóságoknál

Fejek hullottak a román hatóságoknál

Fotó: A nagybányai polgármester hivatalos Facebook.odala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendőrségi, határőrségi és titkosszolgálati vezetőket váltottak le Romániában azután, hogy meg tudott szökni az országból a korrupció miatt elítélt nagybányai polgármester – írja az MTI. A férfi Magyarország felé menekült, pedig korábban a magyarellenességéről is hírhedt volt.

Leváltották Romániában Victor Stefan Ivascu rendőrfőbiztost, a határrendőrség parancsnokát és három helyettese közül kettőt, amiért menedzseri tevékenységük „felületessége” lehetővé tette a korrupcióért elítélt Catalin Chereches nagybányai polgármester külföldre szökését. Emellett távoznia kell a belügyi titkosszolgálat Máramaros megyei vezetőjének és a speciális műveleti egység regionális vezetőjének is.

Ahogyan arról a Magyar Hang is beszámolt, Nagybánya polgármesterét csúszópénz többrendbeli elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a kolozsvári táblabíróság. A jogerős ítéletet pénteken hirdették ki, de a politikus aznap reggel egy férfi rokonának érvényes személyi igazolványát felmutatva a petei határátkelőn keresztül elhagyta az országot. Fegyelmi vizsgálat indult a határrendész ellen, aki a kérdéses személygépkocsiban utazók okmányait ellenőrizte, ugyanakkor megjegyezte, hogy Chereches hasonlít ahhoz a rokonhoz, akinek a személyi igazolványát használta. A szökésben lévő nagybányai politikus ellen nemzetközi körözést adtak ki.

A román belügyminiszter egyúttal vizsgálatot rendelt el a határrendészet máramarosi regionális parancsnokságán és a – magyarországi Csengersimával közúti összeköttetést teremtő – petei határátkelőnél, hogy kiderüljön, mi mulasztások következtében távozhatott Romániából a hatósági felügyelet alatt álló nagybányai polgármester, „ideiglenesen meghiúsítva büntetőjogi felelősségre vonását”.

Lapunk korábban megírta, hogy a korrupt politikus a magyarellenességéről is hírhedt volt. Tavaly és idén is cirkuszt rendezett a városnapokon áruló kürtőskalácsos bódé körül: román zászlókat erősítettek a standra, mert azon a feliratokat olyan nyelven írták ki, amit ő nem ért.

Címkék: Nagybánya