Ferenc pápa: Imádkozom Szlovákiáért, hogy legyen a béke üzenete Európa szívében

Ferenc pápa: Imádkozom Szlovákiáért, hogy legyen a béke üzenete Európa szívében

Ferenc pápa és Zuzana Caputova (Fotó: Gulyás Balázs / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Találkozott Ferenc pápa és a szlovák köztársasági elnök, Zuzana Caputová a pozsonyi elnöki palotában, a Grassalkovich-kastélyban
hétfőn délelőtt – számolt be az eseményről a Magyar Hang helyszíni tudósítója.

 

Az MTI arról számolt be, Caputová az üdvözlő beszédében az együttműködés és a kölcsönös megértés fontosságát hangsúlyozta. – Nem szabad, hogy bármilyen társadalmi vita vagy politikai verseny végén győztesek és legyőzöttek legyenek, ehelyett kölcsönös megértésre van szükség. A világ krízishelyzetekkel áll szemben, és az egyedüli mód ezek megoldására az együttműködés – fogalmazott Caputová.

Ferenc pápa a pozsonyi elnöki palota udvarán beszédet is mondott a szlovákiai politikai vezetők, a diplomáciai testületek és a civil társadalom képviselői előtt. A pápa elmondta, a testvériség segíthet Európa egyre sürgetőbb integrációjában, a pandémia nagyon nehéz hónapjai utáni gazdasági újraindításában, amelyet az Európai Unió helyreállítási programja támogat. A pápa megjegyezte azonban, hogy a talpraállásnak nem a sietség és a nyereségvágy jegyében kell megtörténnie, a pillanatnyi eufóriától vezérelve. – A gazdasági újraindulás önmagában nem elegendő a mai világban, ahol mindenki kapcsolatban van a másikkal (...) Európa tűnjön ki a szolidaritásban, amely átlépve a határokon, visszavezetheti a történelem középpontjába – jelentette ki az egyházfő.

A szlovákiai fogadásakor neki átadott kenyérre utalva Ferenc pápa hangoztatta, hogy ahogyan kenyér nélkül nincsen táplálék, munka nélkül nincsen emberi méltóság. Igazságos és testvéri társadalmat szorgalmazott, amelyben senki nem érzi magát kirekesztve, és nem kényszerül családja és hazája elhagyására. Arról is beszélt, hogy fel kell számolni a korrupciót. A pápa úgy vélte, a néhány évtizeddel ezelőtti, a szabadságot elfojtó „egyenideológiát” manapság az ideológiai gyarmatosítás veszélyezteti, amely kizárólag az egyéni hasznot tartja szem előtt. Példaképnek az európai védőszenteket, Szent Cirillt és Szent Metódot állította, akik a kulturális harc helyett a kereszténység útját járták. – Mindenkit képviseltek és mindenkivel a közösséget keresték: szlávokkal, görögökkel, latinokkal. Hitük szilárdsága spontán nyitáshoz vezetett – jelentette ki Ferenc pápa.

A pandémia szerinte korunk erőpróbája, megoszt, és arra ösztönzi az embereket, hogy csak magukra gondoljanak. – Induljunk el újra annak a felismerésétől, hogy mindannyian törékenyek vagyunk, és szükségünk van a többiekre ..., senki sem szigetelődhet el, egyénként és nemzetként sem –mondta a pápa.

A szentatya az elnöki palota vendégkönyvébe írta a Magyar Hang tudósítójának beszámolója szerint: „Zarándoklat Pozsonyba, melegen ölelem a szlovák népet, és imádkozom ezért az országért, mely ősi gyökerekkel és fiatal arccal bír, hogy legyen a testvériség és a béke üzenete Európa szívében”.

Az MTI felidézte: szentatya kedden a kelet-szlovákiai Eperjesen tart liturgiát, majd Kassára látogat, ahol fiatalokkal találkozik a Lokomotív stadionban, illetve ellátogat a többségében romák lakta Luník IX. lakótelepre is. A pápa szlovákiai látogatása során szerdán a szlovákok nemzeti kegyhelyének tartott Sasvárba (Sastín) látogat, ahol szabadtéri misét tart. Ez utóbbi rendezvény a pápalátogatás legnagyobb látogatói érdeklődésre számot tartó eseménye, hivatalos közlések szerint mintegy ötvenezren regisztráltak rá.