Gulyás: Objektíven értékelni kell, milyen teljesítmények állnak a szerkesztőségek mögött

Gulyás: Objektíven értékelni kell, milyen teljesítmények állnak a szerkesztőségek mögött

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 2022. november 11-én. (Fotó: MTI/Kiss Dániel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Feltehetően arra is reagált Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, hogy az erdélyi Fidesz-közeli médiából tucatjával bocsátják el a dolgozókat a gazdasági válság miatt. Mint a Magyar Hang megírta, halálos csóknak bizonyult a Demeter Szilárd-féle erdélyi KESMA ölelése: nemcsak bezárják december végétől az évek során szisztematikusan felvásárolt nyomtatott sajtótermékeket, de a rádiók és online újságok esetében is elküldik a munkatársak több mint felét. 

Gulyás most a II. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón szólalt fel Visegrádon az MTI beszámolója szerint. A miniszter a jövőbeni kilátásokról szólva kiemelte: miután alapvetően gazdasági alapon kell működtetni a médiát, nem lehet eltekinteni azoktól a változásoktól, amelyek a fogyasztói szokásokban bekövetkeztek. A mérések azt mutatják, hogy a Covid-járvány óta az online médiának nagyobb a jelentősége a televíziónál is, és ez nemcsak Magyarországon, hanem minden valószínűség szerint a határon túli médiumok esetében is igaz.

A hírfogyasztókat tekintve 50 százalék feletti, aki az online felületekről tájékozódik, 40 százalék körüli a televízióból információt szerzők aránya, a többiek a nyomtatott sajtót veszik kézbe. – Ez nem változtat azon, hogy a nyomtatott sajtónak van értéke, amit meg kell őrizni, de a jelentősége, például a politikai vélemények meghatározásánál, rendkívül csekéllyé vált – közölte. – Objektíven értékelni kell azt is, hogy milyen újságírói teljesítmények állnak az egyes szerkesztőségek mögött. Az nem fordulhat elő, hogy aki aktívan és jól dolgozott, bármilyen támogatás hiánya miatt az utcára kerül, elveszíti állását – húzta alá Gulyás Gergely.