Hivatali visszaélés miatt elítélték az erdélyi Csíkfalva RMDSZ-es polgármesterét

Hivatali visszaélés miatt elítélték az erdélyi Csíkfalva RMDSZ-es polgármesterét

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hivatali visszaélés miatt egy év és 11 hónap börtönbüntetésre ítélték az erdélyi Csíkfalva magyar polgármesterét, az ítélet végrehajtását felfüggesztették – számolt be pénteken a Maszol, a hírt az MTI szemlézte.

Az erdélyi magyar hírportál szerint a Maros megyei községnek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott elöljárója 23 év polgármesterség után kénytelen megválni tisztségétől.

Balogh István polgármester csütörtökön kapta kézhez a végzést, a nyárádmenti község jegyzőjének tíz napon belül értesítenie kell a Maros megyei prefektúrát a Marosvásárhelyi Táblabíróság döntéséről, amely újabb tíz napon belül rendelettel megszünteti az elöljáró megbízatását. A hatodik mandátumát töltő polgármester közölte, hogy három évig a közügyek gyakorlásától is eltiltották, nem választható. A polgármesteri teendőket Varga Ervin jelenlegi alpolgármester veszi át a következő választásokig.

A végzés egy tízéves per eredménye. Az elöljáró elmondása szerint 2004-ben bérbeadott egy községi tulajdonban lévő épületet egy gyógyszertárnak, majd tíz évre rá meghosszabbították a bérleti szerződést. A Maros megyei prefektúra érvénytelenítette a képviselőtestület ezen határozatát, arra hivatkozva, hogy versenytárgyalást kellett volna kiírni.

A bérlő azonban nem volt hajlandó kiköltözni, ezért az elöljáró ügyvéd tanácsára zároltatta az épület ajtaját. Ezt tekintette hivatali visszaélésnek a táblabíróság. Balogh István elmondta: még nem döntött, hogy megfellebbezi-e az ítéletet a legfelsőbb bíróságon. Mint hangsúlyozta, a nyárádmenti községnek mielőbb vezetőre van szüksége, mert sok megnyert pályázatot kell megvalósítani.