Hivatalos adat: százával mennek magyarok Romániába oltásért

Hivatalos adat: százával mennek magyarok Romániába oltásért

Oltópont Nagyváradon (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétszáznál is több magyar kapott már oltást Romániában – ezt a román operatív törzs közölte a Magyar Hang kérdésére. Lapunk is beszámolt arról a jelenségről, hogy egyfajta „turizmus” indult szomszédunkhoz, ahol azok is kaphatnak vakcinát, akiknek itthon – akár a Sinopharmtól – nem alakult ki a megfelelő védettségük a koronavírussal szemben. A kormány közben tagadja, hogy lenne ilyen.

Nem igaz, hogy Romániába járnak oltásért azok, akik korábban kínai vakcinát kaptak itthon, de nincs elég antitestjük a védettséghez – jelentette ki Gulyás Gergely a június 24-i kormányinfón, a Belügyminisztérium ellenőrzésének eredményére hivatkozva. A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem mondott igazat, a román hatóságok cáfolják az állításait.

A Magyar Hang is többször beszámolt azon hatvan év fölötti magyarok kálváriájáról, akiket ugyan kétszer is beoltottak Sinopharm vakcinával, de szervezetük nem termelt ellenanyagot és az úgynevezett T-sejtes tesztjük is negatív lett. Így nem tekinthetőek védettnek a koronavírus ellen, viszont hiába kérnek harmadik oltást. Június végén megírtuk, hogy telekocsival mennek az oltott, de védettséggel nem rendelkező magyarok Nagyváradra Pfizer oltásért. Cikkeink nyomán folyamatosan érkeznek szerkesztőségünkbe a hasonló problémával küzdő emberek levelei, egyikük úgy fogalmazott: „cserbenhagyott minket a saját országunk, a kezünkbe kell vegyük a dolgokat.”

Néhány napja ötezer-ötszáz tagja volt a „Sinopharm vakcinával oltottak tapasztalatai” elnevezésű zárt Facebook-csoportnak, és ott kiderült: azok közül, akik elvégeztették az egyébként 8-10 ezer forintba kerülő antitest-vizsgálatot, minden harmadik-negyedik esetben negatív az eredmény – vagyis nem mutatható ki a szervezetükben a vírustól védő ellenanyag. Ezek az emberek hiába kérnek egy harmadik (lehetőség szerint mRNS alapú, tehát Pfizer vagy Moderna) oltást maguknak, itthon erre nincs lehetőségük. Ezért aztán irány a határ: telekocsit szerveznek maguknak, hogy kisebb legyen az egy főre eső költség, és Aradon vagy Nagyváradon beadatják maguknak az óhajtott vakcinát.

A jelenség azért elgondolkodtató, mert immár itthon is lenne elég Pfizer a harmadik oltásra azoknak, akiknél nem indult be a megfelelő immunválasz. Az Átlátszó oknyomozó portál vakcinációs adatbázisa szerint az itthon beoltott, 60 és 69 éves életkor közötti magyarok 28 százalékát Sinopharmmal immunizálták. A 70-79 korosztályban még magasabb az arány, ott 36 százalék, míg a 80 évnél idősebb beoltottak közül is majdnem minden ötödik ember (18,6 százalék) kapott a kínai vakcinából.

Múlt szerdán derült ki a Videoton dolgozói körében készült önkéntes vizsgálatból, hogy azok a Sinopharmmal oltott 60 felettiek, akiknek nincs antitestes védelmük, T-sejtes immunitással sem rendelkeznek. A vállalat ugyanis megrendelte a komplex méréseket azoknak, akiknek nem volt kimutatható antitestes védettségük.

Oltópont Nagyváradon (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Szerdán telefonon kerestük a bukaresti Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályát, mondják meg pontosan, eddig hány magyar állampolgárt oltottak be Romániában. Ők nem tudtak válaszolni, de az oltásokat koordináló operatív törzshöz irányítottak. Annak szóvivője, Alina Moisoi türelmet kért – azt mondta, csak azt tartják számon, hány külföldit oltottak be az országban, de kérésünkre szétválogatják az adatokat. (Már-már sci-fi-be hajló élmény, ahogy a román hatóságok elnézést kérnek azért, hogy nem tudnak azonnal válaszolni – Magyarországon hiába kérdezünk oltással kapcsolatos adatokat bármilyen hatóságtól, válaszra sem méltatnak). 

Csütörtök reggel megérkezett a válasz: Romániában az elmúlt időszakban 715 magyar állampolgárságú személy kapott oltást, zömében Pfizer vakcinát és folyamatosan érkeznek.