Kórházi fertőzés miatt vakultak meg többen Székelyföldön

Kórházi fertőzés miatt vakultak meg többen Székelyföldön

A kórház tájékoztatója a történekről (Forrás: Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komoly kórházi botrány alakult ki a székelyföldi Csíkszeredán, amikor kiderült: három beteg is megvakult az egyik szemére, miután a helyi kórház személyzeti osztályán megfertőződtek a Pseudomonas aeruginosa nevű baktériummal. A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szolgálati hanyagság és gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanújával indított büntetőeljárást.

A kórház először csak arról számolt be január közepén, hogy endoftalmitisz, vagyis a szem belső rétegeit érintő gyulladás alakult ki a csíkszeredai kórház szemészeti osztályán január 12-én és 13-án a szürkehályog-műtéten átesett tizennégy páciensnél. Az csak nagyjából egy hónap után derült ki, hogy többen meg is vakultak egyik szemükre a fertőzés miatt. Az érintettek hatvan év feletti betegek, a kórház közlése szerint a másik szemükkel 75 százalékban látnak.

A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) összesen 30 000 lejes bírságot szabott ki az ügyben. Összesen hat személyt szankcionáltak a szemészeti osztályon, köztük a főnővért és az osztályvezetőt. A hatóság súlyos problémákat talált a sterilizációs intézkedések betartásával kapcsolatban.

A Székelyhonnak megszólalt az egyik károsul hozzátartozója is, arról beszélve, kártérítést fognak kérni a kórháztól. – Látásromlás miatt a rutinbeavatkozásnak számító szürkehályog-műtétre volt január eleji időpontja anyósomnak a csíkszeredai kórházban – mesélte a neve elhallgatását kérő férfi. A sikeres műtét után egy nappal már értesítették és vissza is hívták az intézménybe az idős hölgyet arra hivatkozva, hogy valami nem volt rendben a műtét során. – Anyósom több mint egy hónapot töltött a kórházban. Sajnos az elhaló szövetek fájdalmat és gennyesedést okoztak nála. Sejtettük és kezdtünk kibékülni azzal, hogy nem fog látni többet arra a szemére, de amikor az orvos közölte, hogy el is kell távolítani a szemgolyó egy részét, az hidegzuhanyként ért mindannyiunkat. Korrekt volt az orvos mindvégig. Rendszeresen, naponta tájékoztatott, elmondta, hogy elkerülhetetlen a beavatkozás annak érdekében, hogy ne terjedjen tovább a fertőzés a szervezetben – mesélte a székelyföldi portálnak a férfi.