Ma sem sikerült kormányt alakítani Romániában

Ma sem sikerült kormányt alakítani Romániában

Daclan Ciolos miniszterelnök-jelölt leveszi védőmaszkját, mielőtt felszólal a román parlament ülésén Bukarestben 2021. október 20-án (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mai adatok alapján több mint 400 beteg hunyt el 24 óra alatt a COVID19 betegség miatt, mindeközben az országnak ügyvezető kormánya van, és a parlament nem szavazta meg az új kisebbségi kormányt – a Dacian Cioloș által javasolt USR-kormány a beiktatáshoz szükséges 234 igen szavazatból mindössze 88-at kapott meg.

Eközben sajtóinformációk szerint a köztársasági elnök járványügyi szigorításokat vezethet be a mai nap folyamán – magyar idő szerint 18:30-tól lesz egy ezt megtárgyaló gyűlés az elnöki rezidencián. A Cotroceni Palotába a menesztett miniszterelnök, az ügyvezető egészségügyi miniszter, a katasztrófavédelem vezetője, illetve a romániai operatív törzs vezetői kaptak meghívót.

Dacian Ciolost Klaus Johannis köztársasági elnök kérte fel kormányalakításra, miután a Nemzeti Liberális Párt vezetésével a választások után létre jött kormány szétesett, és megbukott a bizalmatlansági szavazáson. A politikai válságot az igazságügyi miniszter leváltása okozta. Ő a kisebbik kormánypárt tagja volt, és a miniszterelnök nem egyeztetett a kormánypártokkal a menesztéséről. Korábban az egészségügyi minisztert váltotta le a kormányfő előzetes egyeztetések nélkül, ám akkor politikai válság nem született a döntésből.

A jelenlegi helyzetet súlyosbítja az egészségügyi válság. Az országban alig van 6 millió beoltott (a teljes lakosság 19 millió fő), annak ellenére, hogy a kormány teljes gőzzel kampányol az oltások mellett. A konzervatív, vallásos társadalom 60 százaléka elutasítja az oltást. A közéletben Magyarországhoz képest sokkal erősebbek és hangosabbak az oltásellenes hangok. Ezeket legfőképpen a szocialista párthoz köthető hírcsatornákon és az Ortodox Egyház egyes magas rangú vezetőin keresztül propagálják. Átlagosan naponta 15 000 ezer új fertőzöttet jelentenek a hatóságok, illetve átlagosan napi több mint 300 halottat. Kedden a napi halálozási szám negatív rekordot döntött, az előző 24 óra alatt 561 személy hunyt el, többen mint ugyanabban az időszakban az összes EU tagállamban együttvéve. A tesztek pozitivitása meghaladja a 23 százalékot. Az Országos Virológiai és Fertőzőbetegségi Intézet igazgatója szerint a fertőzöttek valós száma akár ötször is nagyobb lehet egyes településeken.

Hogyan tovább?

A mai szavazás után a politikai válság folytatódik. A köztársasági elnök újból tanácskozásra hívja a parlamenti pártokat, hogy később újabb miniszterelnök-jelöltet bízzon meg kormányalakítással. Ha másodjára se sikerül kormányt alakítani, az alkotmány szerint a köztársasági elnök feloszlathatja a Parlamentet és előre hozott választásokat kell kiírjon.

Elemzők szerint nem az előre hozott választás az elnök célja (az őt támogató politikai frakció, a Nemzeti Liberális Párt a közvélemény-kutatások szerint nagyot veszítene, és a szocialisták, valamint a szélsőjobb nyerné a választást), hanem a korábban megbuktatott Citu miniszterelnök újbóli megbízása. Ezt a bukás után azonnal nem tehette meg egy Alkotmánybírósági döntés miatt, másodjára viszont már megbízhatja. Az elemzők szerint a köztársasági elnök politikai manőverekkel próbálja a pártját hatalmon tartani.

 

Címkék: Románia, Dacian Ciolos, USR