Megérkeztek Romániába az első amerikai katonai konvojok

Megérkeztek Romániába az első amerikai katonai konvojok

Román katonai rendész áll az amerikai katonai járműveket és felszerelést szállító nyergesvontatók mellett a román-magyar határ közelében fekvő Nagylakon 2022. február 9-én. Az Egyesült Államok Németországból Romániába vezényel át mintegy 1000 amerikai katonát az orosz-ukrán feszültség miatt. (MTI/AP/Laszlo Balogh)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megérkezett Romániába a NATO-csapaterősítést szolgáló első, hadifelszerelést szállító amerikai katonai konvojok is – közölte csütörtökön a román védelmi minisztérium (MAPN).

A nyerges vontatókra helyezett páncélosokból és más katonai járművekből álló menetoszlopok csütörtökre virradóra, Nagylaknál lépték át a határt, majd hajnalban, a román katonai rendőrség kíséretében folytatták útjukat a román főváros, illetve a Fekete-tenger partvidékén található Mihail Kogalniceanu légi támaszpont felé.

Az amerikai védelmi minisztérium a múlt héten jelentette be, hogy az orosz-ukrán feszültség miatt mintegy ezer katonát vezényel át Németországból Romániába. A MAPN közleménye szerint a Romániában állomásozó NATO-csapatok megerősítésére érkező amerikai katonai kontingens a Task Force Cougar (Puma harci kötelék) nevet viseli, gerincét pedig a németországi Vilseckben állomásozó 2. páncélos lovasezred Stryker harcjárművekkel felszerelt gépkocsizó lövészzászlóalja képezi, amelyet tüzér-, utász- és más támogató alegységek egészítenek ki.

Hamarosan további amerikai haditechnikát szállító konvojok és a zászlóalj katonái is megérkeznek Romániába – közölte a román védelmi tárca.

Vasile Dincu román védelmi miniszter kedden megerősítette: már több mint száz amerikai katona érkezett az országba, hogy a román logisztikai szakemberekkel együttműködve előkészítse az amerikai csapaterősítést.

A román média szerint eddig mintegy 900 amerikai katona állomásozott Romániában a Konstanca közelében található – az iraki csapatkivonás közben is használt–- Mihail Kogalniceanu légi támaszponton, az amerikai rakétapajzs létesítményeit befogadó dél-romániai Deveselun és az aranyosgyéresi katonai repülőtéren, ahova az amerikaiak MQ-9-es Reaper drónokat hoztak. (MTI)