Fontosnak tartja a külföldön továbbtanuló érettségizőket Ódor Lajos, ezért levelet írt nekik

Fontosnak tartja a külföldön továbbtanuló érettségizőket Ódor Lajos, ezért levelet írt nekik

Ódor Lajos, a szlovák kormány magyar nemzetiségû miniszterelnöke érkezik az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozására Brüsszelben 2023. június 29-én. (MTI/EPA/Olivier Matthys)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Korábban is jelezte Ódor Lajos szlovák kormányfő, hogy szeretnék mérsékelni a tehetségek tömeges távozását az országból, a napokban pedig ez ügyben személyes hangvételű levelet intézett azokhoz a fiatalokhoz, akik úgy döntöttek, külföldi főiskolán folytatják tanulmányaikat – írta meg a pozsonyi Új Szó. 

Miközben Magyarországon egyre nagyobb számban külföldre kényszerülnek a pályakezdő értelmiségiek, de ez a kormányt nem nagyon izgatja, a szlovák miniszterelnök levelet írt a külföldre távozó szlovák diákoknak. A levél a „Szlovákia bízik benned” kezdeményezés része, melynek segítségével a kormány ápolni szeretné a kapcsolatokat a külföldön tartózkodókkal, és végső soron szeretné megállítani, sőt visszafordítani az „agyelszívást”. 

– Kitűnő dolog külföldre menni, tapasztalatokat gyűjteni, megismerni a világot és önmagunkat, tökéletesíteni a képességeket, tapasztalatokat és tudást szerezni. Ezt mindig támogatni fogom – írja Ódor Lajos. Ugyanakkor Szlovákiában is igaz az, hogy a modern kihívásoknak csak akkor tudnak megfelelni, ha otthon a lehető legtöbb ügyes emberrel fognak rendelkezni. – Máshogy ez nem megy. Önök nélkül nem megy – szögezte le. 

– Fontosnak tartom, hogy tolmácsoljuk Önöknek: Szlovákia számít Önökre. Mindenkinek – minden egyes középiskolás végzősnek – szeretném elmondani: Szlovákia igényt tart Önre, az országnak szüksége van Önre! – fogalmaz a miniszterelnök, aki közgazdászként is látja, hogy a sikeres társadalomnak művelt emberekre, észszerű szabályokra, működő rendszerre, színvonalas intézményekre van szüksége. – Ha Szlovákia olyan hely akar lenni, ahol öröm élni, akkor ezért mindent meg kell tenni. Ez az oka annak, amiért írok Önöknek – írja Ódor, majd végül megadja a címet, amelyen keresztül kapcsolatba léphetnek velük a külföldön tanuló diákok. 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök június közepén küldött levelet az érettségiző és államvizsgázó diákoknak, ebben többek között azt írta: „Magyarország számít Önre, mert mindannyian fontos évtized előtt állunk!” Ami a külföldön tanuló magyar diákokat illeti, számuk tavaly 20 ezer lehetett, és egy 2022-es felmérés szerint csupán negyedük tervezte, hogy biztosan visszatér Magyarországra, ha végez – írta meg az Azenpenzem.hu.