Van olyan magas átoltottságú ország, amelyhez képest hetvenszeres a román halálozás

Van olyan magas átoltottságú ország, amelyhez képest hetvenszeres a román halálozás

Védőruhába öltözött dolgozók a székelyudvarhelyi koronavírus-kórházban (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Romániában az elmúlt héten több mint ötvenszer nagyobb volt az egymillió lakosra jutó koronavírus-halálozások aránya a magas beoltottságú országok halálozási rátájához képest – mutatott rá keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, a romániai oltási kampány koordinátora.

Az oltásparancsnok a több mint 90 százalékos átoltottságú Portugália és a 80 százalékot meghaladó Dánia példáját hozta fel: Dániához képest több mint ötvenszer, Portugáliához képest pedig csaknem 70-szer volt magasabb Romániában a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos lakosságarányos halálozási ráta. – Ezekben a napokban nagyszülők, idős rokonok csaknem egy teljes korosztálya távozik közülünk az alacsony átoltottság miatt, pedig ezeknek a haláleseteknek a többségét meg lehetett volna előzni – mutatott rá Gheorghita.

Az oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) keddi közlése szerint a 19,3 milliós Romániában eddig a teljes lakosság 36,5 százaléka, a beoltható (12 év feletti) lakosság 42, illetve a felnőtt lakosság 45 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást.
A CNCAV regionális bontású adatokat is közölt, amelyekből megerősítették, hogy továbbra is Románia legurbanizáltabb térségeiben a legmagasabb az átoltottság: Bukarestben 62, Kolozs megyében 55, Konstanca megyében 51, Szeben megyében 48, Temes megyében 45 százalékos az immunizációs szint a 12 év feletti lakosság körében. A sereghajtók Suceava megye 26, Kovászna megye 27, Bákó, Botosani, és Giurgiu megye 30, Vrancea megye 31 és Hargita megye 32 százalékos átoltottsággal. Korosztályok tekintetében az 50-59 évesek körében a legmagasabb (50 százalék feletti), a 60-69 éveseknél pedig csaknem 49 százalékos az átoltottság. A legkevésbé immunizált korosztályok között található a 80 százalék feletti korosztály 25, illetve a 15 év alatti korosztály 12 százalékkal.

A zöld igazolvány használatának kiterjesztése óta megugrott oltási hajlandóság a múlt hét végétől kezdődően hanyatlani kezdett Romániában: kedden 46 661 ember kérte az első adag oltást, ami kevesebb mint kétharmada az utóbbi két hét átlagának. A legtöbben –- több mint 110 ezren – múlt szerdán jelentkeztek az első adag oltásra. Akkor az oltásparancsnok azt mondta: a román hatóságok célkitűzése az, hogy év végéig Románia elérje a koronavírus elleni nyájimmunitást, vagyis a felnőtt lakosság átoltottsága meghaladja a 70 százalékot.

(MTI)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.