Zsarolás miatt kapott felfüggesztett börtönt az Erdélyi Magyar Szövetség elnöke

Zsarolás miatt kapott felfüggesztett börtönt az Erdélyi Magyar Szövetség elnöke

Sorbán Attila Örs fõszervezõ (b), Kövér László, a magyar Országgyûlés elnöke (k) és Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke (j) érkezik az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület nyári táborának pódiumbeszélgetésére Gyergyószentmiklóson 2019. augusztus 10-én (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Marosvásárhelyi Táblabíróság zsarolásért elmarasztalta Mezei Jánost, az Erdélyi Magyar Szövetség elnökét – közölte az MTI péntek délután. Mezei, aki korábban a székelyföldi Gyergyószentmiklós polgármestere is volt, három év börtönbüntetést kapott, amelynek végrehajtását négy évre felfüggesztették, és öt évre a közügyektől is eltiltották a másodfokú, jogerős ítéletben.

Ügyében pénteken hirdetett végleges ítéletet a Marosvásárhelyi Táblabíróság. Az ítélet tartalmát Mezei János is megerősítette a magyar állami hírügynökségnek. Elmondása szerint a három vádpont közül a hivatali visszaélés és a sikkasztással kapcsolatos vád alól felmentette, a zsarolás vádpontjában azonban elmarasztalta a bíróság.

A volt politikusnak emellett tízezer euró kártérítést is meg kell fizetnie az őt feljelentő Virág Zsoltnak. A sikkasztás vádja alól nemcsak a volt polgármestert, de a titkárnőjét is felmentették.

Tavaly márciusban Mezeit elsőfokon még felmentette a per újratárgyalását végző Maros Megyei Törvényszék, 2018-ban pedig az első fokon eljáró Hargita megyei Törvényszék is, de a törvényszék által elkövetett formai hiba miatt a Marosvásárhelyi Táblabíróság 2019 novemberében visszaküldte az ügyet alapfokra. A megismételtetett eljárást immár a Maros megyei Törvényszék folytatta le.

Mezei János ellen 2015 január végén indult ügyészségi vizsgálat. A román Országos Korrupcióellenes Ügyészség a 2015. májusi vádemelésben hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra történő felbujtással vádolta meg a polgármestert.

A vádhatóság szerint Mezei azzal követett el hivatali visszaélést, hogy a város nevében eladott egy telket, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cége, a Monturist Kft. tulajdonában volt. A román korrupcióellenes ügyészség szerint a Gyilkos-tó melletti, négyszáz négyzetméteres telket nem lehetett volna eladni a magyarországi többségi tulajdonos beleegyezése nélkül. A perben az V. kerületi önkormányzat jelezte, hogy nem tekinti károsultnak magát.

A Mezei által eddig vezetett Erdélyi Magyar Szövetség tavaly novemberben jött létre hivatalosan az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) fúziójával. Mezei a Mandiner szerint akkor a „nemzeti politikát egyesítő alakulatként” mutatta be az új pártot, és emlékeztetett rá, hogy hároméves egyeztetési folyamat vezetett a fúzióhoz.