Arckép alapján is kereshetünk majd a régi újságokban

Arckép alapján is kereshetünk majd a régi újságokban

Egy régi szakkönyvet digitalizál az Arcanum munkatársa (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sok magyar töltötte a karantén első hónapját régi újságokban való kutakodással – egy hazai vállalkozás, az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) ugyanis egy hónapra ingyenessé tette a közel negyvenmillió folyóirat- és újságoldalt, valamint szakkönyvet tartalmazó adatbázisát. Mi nemcsak monitor előtt böngésztünk, hanem személyesen is elmentünk a budafoki családi házban működő vállalkozáshoz – elvittük a Magyar Hang eddig megjelent száz lapszámát, így hamarosan az is kutatható lesz az archívumban.

Én is egyike voltam a csaknem hatvanezer magyarnak, aki regisztrált is a március 16-án kezdődött ingyenes hónap alatt – aki nem tette, az is olvashatta az adatbázist, de nem tudott letölteni. Tényleg függőséget okoz az elmúlt majd két és fél száz év régi újságaiban való kutakodás, és hihetetlenül hatékonyan lehet keresni benne. Én édesapám nevére is kutattam, és bizonyítást nyert egy, eddig csak a családi legendáriumban létező történet: a Székely Nép 1944. január 23-án megjelent számának hatodik oldalán olvashatjuk az alsósófalvi leventesíverseny eredményei között, hogy Lukács Mózes a lesiklóverseny második korcsoportjában harmadik helyet szerzett. Az már nem került be az újságba, hogy az akkor tizenöt esztendős édesapám a célon való áthaladás után nem tudott megállni, és a várakozók előtt elsuhanva felkenődött egy környékbeli porta kapujára.

Amatőr családfakutatók, régi történetek után érdeklődők, történészek, újságírók és még ki tudja, ki mindenki számára felbecsülhetetlen érték a havonta több száz ezer oldallal bővülő adatbázis, ahol már határon túl megjelent magyar periodikákban is kutathatunk. Sajnos egyelőre nem mindegyikben – van olyan hazai kiadvány, amelynek régi példányait ugyan feldolgozták már az ADT szakemberei, de a jogutód (egyelőre?) nem engedélyezte a publikálást. Minket az alapító tulajdonos, Biszak Sándor kalauzolt végig a családi ház földszintjén berendezett műhelyeken. A munkatársak többsége ugyan a járványhelyzet miatt most otthonról dolgozik, de azért mi is láthattuk működés közben a hatalmas papírvágót (a feláldozható, bekötött újságpéldányok és könyvek gerincét a gyors feldolgozás érdekében levágják), és a gyorsszkennert is, amely villámgyorsan letapogatja a lapok mindkét oldalát. Az értékes kiadványok feldolgozására van egy olyan fényképező berendezés is, amelyhez csak 45 fokban kell kinyitni a könyvet, de ez jóval lassabban dolgozik, akárcsak a hatalmas méretű térképek és lepedőnyi újságok feldolgozására szolgáló síkszkenner.

Nem egyszerű a határon túl megjelent napilapok régi évfolyamainak begyűjtése – Erdélyben például a jellemzően román nemzetiségű megyei könyvtárigazgatók nem tartják fontosnak a magyar lapok digitalizálását, ezért eddig nem sikerült egyebek közt a Maros megyei egykori szocialista napilapot, a Vörös Zászlót beszerezni, de nincs meg a Hargita teljes évfolyama sem. Az Előre nevű központi napilap feldolgozása befejeződött, hamarosan elérhető lesz.

Jelenleg több mint ezer folyóirat cikkei között böngészhetünk a napi- és hetilapoktól kezdve a különféle folyóiratokig, a történettudománytól az irodalmon át az orvostudományig. Kereshetünk nevekre, helyszínekre, időpontokra, történésekre, de akár egy konkrét esemény sajtóvisszhangjára is. A találatokat évszámok, források szerint szűrhetjük tovább.

Elképesztően érdekes a régi térképek digitalizálása és egy hazai technológiának köszönhetően a mai, valós állapotokra való rávetítése. Az ELTE Geofizikai Intézetével közösen kidolgozott eljárás annyira népszerű, hogy márciusban volt nap, amikor összesen kétszázezren nézték meg, mi volt az általuk keresett helyen évszázadokkal ezelőtt. Már működik, de még fejlesztik és javítgatják az arcfelismerő technológiát is, így akár a régi újságfotók között is kereshetünk rég eltűnt ismerősöket.

1989 óta működik a cég – először könyveket, adatbázisokat adtak ki cédén, és ahogy fejlődött a világ, költöztek át ők is a világhálóra. A szolgáltatást eddig minden hazai egyetem oktatója, kutatója és hallgatója használhatta, és elérhető volt a közművelődési intézményekben is, de aztán valami történt, és az állam tavaly úgy döntött, nincs erre évi 130 millió forintja.

A Magyar Hang kiadója viszont nem rejti el régi lapszámait a széles közönség elől. Az újságokat már szkennelik, így hamarosan fent lesz az adatbázisban lapunk teljes 2018-as (beleértve a kereskedelmi forgalomba nem került nulladik számunkat, valamint a Szamizdat Magyar Nemzetet is) és 2019-es évfolyama is.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2020/18. számában jelent meg április 30-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/16. számban? Itt megnézheti!