A magyar szakszervezetek hanyatlástörténete – Itt az új Időgép!

A magyar szakszervezetek hanyatlástörténete – Itt az új Időgép!

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha hónap első péntekje, akkor Időgép, a Magyar Hang történelmi melléklete!

Feltámadás nélkül – A magyar szakszervezetek hanyatlástörténete
Megdöbbentő az az arcátlanság, ahogy a szakmájuk becsületéért kiálló dolgozók, jelen esetben a pedagógusok jogait a kormányzat sárba tiporja. A jelenség mögött nem nehéz felfedeznünk a szervezett érdekvédelem hiányosságait, a viharos történelmi hátteret.

Szaddám kedvenc hala
A lengyel újságíró, Witold Szabłowski felkutatta öt korábbi rettegett vezető – a kambodzsai Pol Pot, az ugandai Idi Amin, az iraki Szaddám Huszein, a kubai Fidel Castro és az albán Enver Hoxha – egykori szakácsait, hogy különös perspektívából mutassa be a történelem egy-egy véres szeletét. Az így etesd a diktátorod című, a Prae Kiadónál megjelent könyv szerzőjével Budapesten beszélgettünk.

Száz év a trianoni határon túl
A Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományok Osztálya szeptember 22-23-án kétnapos konferenciát szervezett A magyar kisebbségek 100 éve címmel. A határon túli magyarságról ilyen átfogó tudományos eseményt még sohasem rendeztek Magyarországon. A konferencia rövidesen az online térben is elérhető lesz.

Egy kép anatómiája: budapesti posta 1960-ból
Október 7-én szolgáltak ki utoljára ügyfeleket abban a harmincöt budapesti postahivatalban, amelyeket alacsony forgalomra hivatkozva zártak be. Ennek apropóján egy Fortepanon talált kép segítségével felidézzük, milyen szerepet töltöttek be egykor életünkben a posták.

Talált tárgy: a discman
Annyira felgyorsult a nyolcvanas évektől a fejlődés, hogy számos eszköz csak bizonyos generációkat kapott el. Tipikusan ilyen a discman is, amellyel a kilencvenes-kétezres évek fiataljai rendelkezhettek, de az idősebbek, illetve a később születettek már kevésbé. Akiknek pedig volt, már végérvényesen köznevesült alakban használják. Közben a Discman, ahogy a Walkman is, a Sony termékeinek nevét jelölte.

Keresse az október 7-én megjelent Magyar Hangot, benne az Időgép melléklettel!

Címkék: Időgép