Az aranykor embere: Negyven éve halt meg Leonyid Brezsnyev – Itt az új Időgép!

Az aranykor embere: Negyven éve halt meg Leonyid Brezsnyev – Itt az új Időgép!

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha hónap első péntekje, akkor Időgép, a Magyar Hang történelmi melléklete!

Az aranykor embere – Negyven évvel ezelőtt, 1982. november 10-én halt meg Leonyid Iljics Brezsnyev, akinek, mondja interjúnkban Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő, nem volt különösebb politikai tehetsége, de ahhoz elég jól tájékozódott a nómenklatúra világában, hogy a hatalom lépcsőfokain egyre feljebb jusson. A nagy szemöldökéről is ismert, a szovjet blokk vezetőit csókkal üdvözlő főtitkár temetése sokak számára generációs emlék.

Amikor Für Lajos megvédi a párttitkárt – Az 56-os forradalom első fegyveres konfliktusa Debrecenben volt október 23-a este: államvédelmisek lőttek tüntetőkre. A városban a későbbiekben viszonylagos nyugalom honolt, de november 4-én, a szovjetek bevonulásakor ismét sor került jogtalan fegyverhasználatra. A városban történt ma sem közismert eseményekről Valuch Tibor történésszel beszélgettünk.

„Hazafi az, aki a szocialista Magyarországot szereti” – Ipper Pál útja az ÁVH-tól a New York-i tudósítói létig. Milyen munkát végzett valójában Ipper Pál az Egyesült Államokban, mire számítottak tőle, és később miért engedték neki, hogy egy szabadabbnak tetsző rádióműsort indítson el? Mi volt a mondanivalója az ifjúság számára? Ki volt Ipper Pál?

Egy kép anatómiája: 100 éve találták meg Tutanhamon sírját – 1922. november 4-én az egyiptomi Királyok völgyében a brit Howard Carter régész megtalálta egy több mint háromezer évig rejtve maradt temetkezési helyet. Tutanhamon sírkamrájának felfedezése máig a régészettörténet legnagyobb szenzációjának számít.

Talált tárgy: „Inkább vennénk almát” – A Magyar Nemzet egy 1991-es számában Murányi Gábor írt cikket Nagy Imre hatvanadik születésnapjáról, amelyet az akkor épp félreállított politikus 1956. június 7-én születésnapi mulatsággal ünnepelt budapesti, Orsó utcai villájában. Cikkírónknak családja révén személyes története is fűződik az eseményhez -- avagy banán, étellift és televízió az ötvenes évek Magyarországán.

Keresse a november 4-én megjelent Magyar Hangot, benne az Időgép melléklettel!

Címkék: Időgép