Az első magyar rockopera és a Prágai Tavasz leverése – Időgép ajánló

Az első magyar rockopera és a Prágai Tavasz leverése – Időgép ajánló

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha a hónap első hete, akkor Időgép, a Magyar Hang történelmi melléklete! Keresse friss számunkban!

Kemény csehek, puhány magyarok
Prágai tavaszból prágai ősz: ötvenöt éve, 1968. augusztus 20-21-én érkeztek meg az öt szocialista ország csapatai Csehszlovákiába, a Prágai Tavasz leverésére. A puccskísérlet olykor maffiatörténetet idéző eseményeit idézzük fel.

A 6888-asok
A fekete amerikai nőkből álló 6888. postai zászlóalj nélkül nem nagyon lettek volna levelek a második világháború végén az európai fronton. Az osztagot mégis szinte teljesen elfelejtették, a hozzátartozók ezért azon vannak, hogy az amerikai katonai egység tagjai megkapják azt a megbecsülést, amit munkájukkal méltán megérdemelnek.

Drónhoz vágott ecetes paradicsom
Az ukrajnai Harkiv városát nem csak a jelenlegi háború tépázza: nem úszta meg az első és a második világháborút sem. Visszatekintés egy hányatott sorsú város történetére.

Egy kép anatómiája: 1983, Városliget, az István, a király bemutatója
Negyven éve, 1983. augusztus 18-án a városliget közkedvelt szánkózódombján – ami ekkor kapta a ma használatos Királydomb nevet – csendültek fel először Szörényi Levente és Bródy János művének sokatmondó sorai: Te kit választanál? Az első magyar rockopera Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján készült.

Talált tárgy
Makrai Sonja egy régi képen kis Vukként a Karakot alakító Csákányi Lászlóval látható. Szerzőnk az 1988-ban a budapesti Gutenberg Művelődési Házban futó darab kapcsán idézi fel emlékeit az 1992-ben elhunyt színészóriásról.

Címkék: Időgép