Négyéves a Magyar Hang: köszönjük, hogy veszik a lapot

Négyéves a Magyar Hang: köszönjük, hogy veszik a lapot

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A valóban szabad és független sajtó fenntartásához biztos olvasói támogatói bázisra van szükség. Érdemi hirdetési bevétel nélkül kizárólag az olvasó dönt arról, életben tartja-e kritikus nyilvánosságot, vagy megelégszik a propagandával. Önök, a mi olvasóink négy éve bizonyítják, hogy tenni akarnak ezért az országért, még ha néha nagy levegőt is kell venni hozzá. És tesznek értünk, ezért a kis szigetért, amit Magyar Hangnak nevezünk. Pontosan négy évvel ezelőtt alakult meg szerkesztőségünk, jelent meg a nulladik Magyar Hang, s indult el vele párhuzamosan a Hang.hu (akkor még hazai domainvégződés hiányában Magyarhang.org címen). Kevesen hitték volna, hogy négy év után is itt leszünk, teljesen függetlenül választási ciklusoktól, politikai-gazdasági befolyástól. Nagyon köszönjük a támogatást, hogy veszik a lapot!

Idén kora tavasszal is elvégeztük olvasói felmérésünket, kikértük véleményüket megannyi, a lappal kapcsolatos kérdésben, hiszen valódi közösségként az Önök meglátásait figyelembe véve készítjük a Magyar Hangot.

A közel 300 válaszból kiderült, a többség a belpolitikai témákat olvassa első sorban. Sokan kíváncsiak ökológiai kérdésekre, a vidéki életre, a „nagy magyar valóságra”, többen megjegyezték, lehetne több irónia, bátrabb szatíra is a lapban. Fontosnak tartják a XX. századi történelmet, a kritikákat, a közép-európai térségről szóló külpolitikai elemzéseket, néhányan felvetették, hogy a cikkek gyakran túl hosszúak, és páran hiányolják a rejtvényt.

A politikai aktivizmusra vonatkozó kérdésre 218-an válaszoltak. 52 százalék teljes függetlenséget vár, azt, hogy a lap egyformán bírálja a hatalmat és az ellenzéket. 30 százalék markáns értékrend képviselését szeretné anélkül, hogy ez konkrétan bármelyik politikai erő támogatását jelentené, míg 9 százalék „az általam kedvelt politikai erő” egyértelmű támogatását szeretné. 7 százalék a mindenkor hatalmon lévők ellenőrzését várja, míg 2 százaléknyi válaszadót nem érdekel az irányultság. Aki más lapot is vesz, döntően Hvg-t, kisebb arányban Magyar Narancsot, Népszavát, Jelent, ÉS-t, Nők Lapját olvas, de akadt, aki a Mandinert és a Magyar Nemzetet említette.

Néhány héttel ezelőtt felhívást tettünk közzé a papírárak drasztikus emelkedése miatt. Jeleztük, hogy ameddig csak lehet, nem szeretnénk emelni a lap árát. Viszont kértük, aki úgy érzi, van lehetősége további támogatást nyújtani, vagy csak online (ezen belül is az ingyenes cikkeket) olvasta lapunkat, nyújtson segítséget fennmaradásunkhoz. Csak a papírár emelkedése havi bő hatszázezer forint plusz nyomdaköltséget jelent szerkesztőségünknek, ezt a gyenge forintárfolyam tovább növeli. (Lévén csak Szlovákiában tudjuk nyomtatni a lapot, s euróban fizetünk.) Április hónapban 697 ezer forint támogatás érkezett számlánkra (Alhambra Press Bt., 11702036- 20724120), amit ezúton is nagyon köszönünk! Kérjük, maradjanak velünk ezután is.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/20. számában jelent meg május 13-án.

Címkék: Magyar Hang