Bayer Zsolt már teli szájjal gyilkosozna

Bayer Zsolt már teli szájjal gyilkosozna

Mentők védőruhában egy autóbuszon, amely a Pesti úti idősotthon lakóit vitte az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe 2020. április 9-én (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néha jó lenne Bayer Zsoltnak lenni, és gátlástalan szórni a jelzőket, vagy teli szájjal gyilkosozni. Ám ezek röpke pillanatok csupán, hamar győz a józan ész, a kulturáltság, meg az ortodox újságírói hivatástudat.
Vagy éppen mégsem olyan hamar – ez van most is, amikor olvasom a Szabad Európa oldalán megjelent cikksorozatot a Pesti úti idősotthon ötvenöt halottjáról
Talán emlékeznek: ez volt az az a fővárosi otthon, amelyből a kormány a járvány egyik legnagyobb politikai- és kommunikációs showját kreálta. Jómagam az egész folyamatot elhűlve szemléltem, ugyanis kerületi lévén több ismerősön át beleláttam az otthon működésébe, így tudtam, hogy a Fidesz kavar, és hazudozik. Jó, hát ebben sok újdonság nincs, csakhogy itt közben kiszolgáltatott idős emberek tucatjai haltak meg.
Lehetetlen összefoglalni mindazt, amit a Szabad Európa összegyűjtött, a szinte óráról órára feltárt történésláncot. Egyetlen mondat a cikksorozat második részéből:
„Akár március 31-től, akár csak április 5-től számolunk, az otthon lakóinak jelentős része napokon át vírushordozóként élt bent, miközben a járványkezelésért felelős hatóság tudott a fertőzésről.”
Na, hess innen, „Bayer Zsolt”!
Aztán lett belőle, ami, pontosabban csináltak belőle, amit. Nem számított semmi, csak, hogy elkenjék saját felelősségüket, közben hirdethessék az „alkalmatlan Karácsony”-pártüzenetet. Mindezt így élték meg az érintettek – idézetek a sorozat első részéből:
„Ideállítottak mentőket, buszokat. Karszalagozták a lakóinkat. Olyan volt, mint egy deportálás. Sírni tudnék ettől. Míg élek, nem fogom tudni elfelejteni. Megalázták őket. Ez egy nagyon jól megszervezett történet volt.”
„A tünetmenteseknek fogalmuk sem volt, miért teszik be kerekesszékbe, és viszik el őket szirénázva. Azt sem voltak hajlandók megvárni, amíg összekészítik a motyójukat. Nem mondták meg, hogy kit hova visznek, külön tortúra volt kitalálni és megmondani a hozzátartozóknak.”
„Igyekszünk mi is minél jobban eltemetni. Borzalmas élmény volt. Hétvégén volt a szállítás, a tök üres Pesti úton leállították a forgalmat nagy csinnadrattával, hogy kimehessen innen ötven mentő. Felvezető rendőrséggel mentek, szirénáztak a Tescóig az amúgy üres Pesti úton.”
Ma jelenik meg a sorozat harmadik része. Azt mondom: kötelező elolvasni és megosztani. Csak, hogy ne feledjük: valójában mennyire számít nekik minden élet.