Békemenetet Washingtonba!

Békemenetet Washingtonba!

Washington, 2019. május 13. Donald Trump amerikai elnök (b) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a washingtoni Fehér Házban 2019. május 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mire ez a nagy izgalom? Értem persze: nagyon nem mindegy nekünk sem, hogy milyen adminisztráció irányítja a következő négy évben papíron legfontosabb szövetségesünket, a még mindig szuperhatalmi státuszt élvező Amerikát. A magyar kormány kifejezetten kellemetlen helyzetbe lavírozta magát, amikor hazardírozó rulettjátékosként minden tétet Donald Trumpra tett. A miniszterelnök ki nem kényszerített hibája alighanem abból fakadt, hogy komolyan hitt abban, a republikánusok fenegyereke ismét rácáfol a felmérések táplálta várakozásokra. Akkorát nem is tévedett, hiszen idegtépően izgalmas végjátékban maradt alul a hivatalban lévő elnök.

De tévedett, s a valósággal való szembenézés nehézségeit példázza a kormánypropaganda tragikomikus, valósághajlító mutatványa az elnökválasztás ügyében. Talán a magyar (párt)állami televízió híradásaiból tájékozódók lehettek az utolsók a világon, akik értesültek Joe Biden győzelméről. Ám előtte is, utána is az elcsalt választásról, a levélszavazatokkal való visszaélésekről szóló, kétes eredetű híresztelésekkel szédítette fogyasztóit a kormánypárti média. Hogy aztán közölje a hírt: Orbán Viktor gratulált az ezek szerint csalások sorozatával diadalmaskodott demokrata jelöltnek. Bohózat a javából. Méltó párja Donald Trump valóságtagadó győzelmi jelentéseinek; a bizarr küzdelemnek prózai vége lesz: az elnök januárban kiköltözik a Fehér Házból.

A fideszes propaganda látszólag feleslegesen hergeli, frusztrálja a miniszterelnök híveit az amerikai történések ürügyén. Mintha maga Orbán Viktor maradt volna alul a tengerentúlon. Még a végén békemenetet szerveznek Washingtonba! Ám amennyire nevetséges, annyira ijesztő is ez a jelenség. A demokráciát sok egyéb mellett az különbözteti meg az egyéb rendszerektől, hogy a vezetők - elnökök, kormányfők - végső soron fogyó eszköznek tekintendők. Leválthatók, bármikor bármibe belebukhatnak. A bukás pedig lehet fájdalmas, méltánytalan vagy éppen jól megérdemelt, de semmiképpen sem nemzeti tragédia. Az aktuális vesztes hívei számára sem kell annak lennie. A Fidesznek valamiért fontos, hogy Joe Biden (nehezen elismert) győzelme izgalmi állapotba hozza a tábort. Vélhetőleg nem csak az új ellenség kijelölése miatt. Gondoljunk csak bele, miféle reakció várható az így feltüzelt közösségtől, ha nem a messzi Amerika következő négy éve és Trump pozíciója, hanem Magyarország és a miniszterelnök jövője lesz a tét?! Milyen hisztéria lesz itt, ha egyszer, 2022-ben vagy máskor valóban veszélybe kerül Orbán Viktor hatalma?