Benzinkútkeringő

Benzinkútkeringő

Benzinre várakozók Óbudán 2022. december 5-én. Sok helyen alakult ki hatalmas sor, egyes kutak bezártak.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újfajta népi mozgalom alakult ki az utóbbi napokban: titkos csoportok alakulnak a különféle közösségi felületeken, tuti tippek jönnek viberen és sms-ben, emberek kacsintanak össze az utcán az aranyat érő tudás birtokában, hogy melyik benzinkúton van (még) benzin.

Akiknek hiányzik ez az információ, azok kocsival mennek egyik töltőállomástól a másikig, hátha. Karácsony előtti furcsa zarándokút, egészen addig, amíg teljesen ki nem fogy az üzemanyag a tankból. Ekkor, mint ahogyan a Belügyminisztérium annak idején javasolta, az érintettek átülnek egy másik autóba.

Miközben a pórul járt sofőrök anyáznak, Matolcsy György jegybankelnök arról beszél a Parlamentben: „szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van.” Micsoda elegancia ez az MNB vezetője részéről – csak nem mondhatja az a Tisztelt Házban, hogy „kedves NERtársak, nyakig úszunk a sz.rban”!

Szerencsére a Rogán-művek már teljes fokozatra kapcsolt: erről (is) az a fránya Brüsszel tehet. Mert hát elhibázott uniós szankciók, meg olajembargó, no és persze az ársapka.

Csak hát a helyzet az, hogy az olajársapka nem érint minket, mert mi vezetéken kapjuk az orosz olajat – a Barátságon annyit veszünk, amennyit akarunk, és olyan áron, amennyiért az oroszok adják. Arról is elfelejtenek szólni, hogy az ársapka kizárólag a tengeri úton szállított olajra vonatkozik. Az sem okoz zavart a gépezetben, hogy a MOL éppen üzleti rekordokat dönt folyamatosan: a második, tehát a háború kitörése utáni negyedében 372,8 milliárd forint hasznot, a harmadik negyedévben pedig ennél is többet, 580.6 milliárd forintot realizáltak. A hazai olajtársaság ugyanis nagyon kedvező áron vehet olajat Oroszországból, a magyar lakosság pedig az olcsónak vélt 480-as benzinből úgy vásárolt, mintha nem lenne holnap, rekordokat döntött a fogyasztás.

Most már ott tartunk, hogy nemhogy olcsó, immár drága benzin sincs sok hazai kúton. Egyébként például a sokat szidott Romániában közel száz forinttal olcsóbb a benzin literje az itthoni szabadárasnál, és ott minden kúton lehet tankolni. Mint ahogy van benzin a többi uniós országban is – ezek szerint másutt nem okoz ellátási zavart az embargó és az uniós ársapka, csak nálunk.

Lehet, már el is hangzott valamelyik zártkörű NER-rendezvényen egy második őszödi beszéd, csak most nem fogják leadni a közrádióban.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!