Gyurcsányra ítélt közösségek

Gyurcsányra ítélt közösségek

Kocsis-Cake Olivio (Fotó: Facebook/Kocsis-Cake Olivio, Kovács Orsolya)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tanulságos interjút adott a Válasz Online-nak Kocsis-Cake Olivio. Még csak nem is az volt benne a legérdekesebb, hogy a Demokratikus Koalícióba átlépő politikus nem tudta/akarta felsorolni az árnyékkormány tagjait. Szórakoztató, de hát előfordul. Majd Fekete-Győr András kisegíti, ő meg cserébe elmondja a volt momentumos elnöknek, mennyibe kerül egy liter tej. (Ma már nehéz, kellemetlen kérdés!)

Azon is túl lehet lépni, hogy látványosan úgy tett, mintha nem kecsegtették volna a DK-ban hosszú távon valamiféle értelmes pozícióval. Túl az árnyék-kormánybiztosságon, ugye. A Párbeszéd volt pártigazgatója látványosan mismásolt az említett kérdésekben, ahogy egy sor másikban. Amikor felmerült, hogy hasonló kincstári szöveget mond, mint a kormánypárti képviselők, egyenesen úgy fogalmazott: „lehet, hogy a Fidesz 90 százalékban hazudik és mellébeszél, de ezek szerint nem mindig.” Jól értjük: Kocsis-Cake Olivio kijelenti, hogy a Fidesz akkor, amikor hozzá hasonló módon mellébeszél, akkor kivételesen nem beszél mellé. Tragédiának is nézhetnénk a politikussá válás rögös útját, de nézzük legott komédiának. Mulattat elvégre, ahogy a DK-s ajánlatról szóló kérdésre teljes nyugalommal válaszolja azt: az élelmiszerboltokban ötven százalékos az infláció.

De térjünk át a komolyabb részre, amely túlmutat Kocsis-Cake egyéni karrierjén. Az igazán érdekes, egyben legőszintébb mondata ugyanis az interjúban ez: „Bocsánat, ezekkel az emberekkel együtt akartunk kormányozni.” Sokkal több egyenesség van ebben, mint a Párbeszéd közleményében, mely jelentős ellenérzésekről, egymásra ítélt közösségek kannibalizálásáról szól. Vajon komolyan úgy gondolja bárki is a Párbeszédben, hogy más pártok rájuk vannak ítélve? A mondat fordítva inkább helyes: az ő sorsuk múlik azon, Gyurcsány Ferenc jövőre is megengedi-e, hogy létezzenek. Talán lehetett volna másképp, talán az elejétől veszett ügy volt. Hiszen Kocsis-Cake már egyenesen arról beszél az interjúban, hogy az őszödi beszédet annak idején sem gondolta hazugságbeszédnek, „én is mondok ilyeneket foci után, ha rosszul megy a játék.”

A szomorú helyzet pedig az, hogy mostanra hitelesen másféléket már nem is tudna mondani ellenzéki politikus jobbikostól a momentumosig. Valóban: egyik nap közösen indulnak, másnap elhatárolódnak Őszödtől? Harmadnap közös kampány, negyediken unicumozás? Az ellenzéki átlépegetések azért igazán lényegtelenek már, mert rég hozzákötötték magukat mind Gyurcsány Ferenc pártjához. A halálos ölelésből pedig nemigen látszik menekvés.