Karanténba zárt demokrácia

Karanténba zárt demokrácia

Semjén Zsolt és Orbán Viktor (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány mögött álló parlamenti kétharmados többség hétfőn beláthatatlan időre karanténba zárta a demokratikus jogállamot, erre válaszul az Európai Unióban az Orbán-rezsim és vele együtt Magyarország is politikai karanténba kerül.

Egyetlen nap sem telt el, hogy a köztársasági elnök viharsebesen aláírta a felhatalmazási törvényt, amely alapján Orbán Viktor szinte bármit megtehet ebben az országban, máris egy komplett salátaörvényt raktak össze Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nevével fémjelezve. Annak rendelkezései között nagyítóval is alig lehet olyat találni, amely a kormány koronavírus-járvány elleni védekezését segítené. Ezzel szemben számos olyan javaslat van, amely mintha azt a célt szolgálná, hogy provokálja az ellenzéket és annak szavazótáborát, amely az ország lakosságának mintegy felét alkotja. Mindez rendkívüli jogrend idején történik, amikor kijárási korlátozás van érvényben, amikor ki tudja, pontosan milyen jogszabályi felhatalmazás alapján felfegyverzett katonák, harci járművek járják köztereinket, sokunkban, még ha indokolatlanul is, de félelmet, rossz érzést kiváltva. Akkor, amikor egy nagyon veszélyes vírusjárvány kellős közepén nincs mód arra, hogy a polgárok alkotmányos jogukat, a politikai véleménynyilvánítás szabadságát utcai tüntetéseken gyakorolják.

Tehetetlenül kell elviselniük, hogy a rendszerváltozás után harminc esztendővel a kormány gúnyt űz mindabból, amit polgári értékekről, parlamenti demokráciáról, népfelség elvéről, emberi méltóságról, keresztény szabadságról, társadalmi igazságosságról valaha közösen ugyanazt gondoltuk.

Ennek a rendkívüli jogrend idején benyújtott, Semjén által jegyzett jogszabálycsomagnak semmi köze sincs a járvány elleni védekezéshez. Állami vagyont ajándékoznak egy közalapítványnak, idősotthonokat adnak át egyházi működtetésbe, a színházakba küldenek politikai komisszárokat. És pont most látják jónak arról vitatkozni, hogy mi legyen a nemváltó műtétekkel. A Fidesz csaknem 10 éve kormányoz kétharmados többséggel, de éppen a koronavírus-járvány kellős közepén kell a nemváltó műtétek kapcsán egymásnak feszíteni az embereket, akik szeretteik túléléséért, a munkahelyük megtartásáért, a mindennapi betevő falat biztonságos beszerzéséért aggódnak.

Magyar békacomb à la chef Orban | Magyar Hang

Más országokban az emberek megélhetését állandó jövedelemmel biztosítja a kormány, nálunk pedig szinte minden fontosabb, mint az egészségügyi dolgozók számára most igazán indokolt veszélyességi pótlék odaítélése, vagy a szociális háló megerősítése, hogy senki ne zuhanjon a semmibe, a kilátástalan reménytelenségbe.

A salátatörvény-csomag legérthetetlenebb pontja az volt, amellyel meg akarták kötni a polgármesterek kezét, akiknek túlnyomó többsége – köztük kormánypárti településvezetők is – a rendkívüli járványvész idején mindent megtettek azért, hogy enyhítsék a polgárok gondjait: igyekeztek gondoskodni az idősekről, megpróbálták enyhíteni a védőmaszkok hiányát, több település gondoskodott koronavírus-tesztelésre alkalmas berendezésről, többen a helyi kórházaikban dolgozó ápolók, orvosok meleg étellel való ellátásáról, az állás nélkül maradtak családjainak támogatásáról, és még lehetne sorolni azokat az intézkedéseket, amelyekkel kivívták az emberek megbecsülését. Ezeket a derék önkormányzati vezetőket alázta meg a törvényjavaslat, amely megkötötte volna a kezüket, ráadásul fideszes pártkatonákat ültettek volna a nyakukba, köztük bukott politikusokat, Orbánhoz hű vazallusokat, akiknek öt napjuk lett volna arra, hogy jóváhagyják a polgármesteri intézkedéseket egy olyan időszakban, amikor sürgős döntések kellenek, amikor kétszer ad, ki gyorsan ad. Ráadásul a kormányfő éppen a gyors döntések meghozatalának szükségességével kérte a felhatalmazási törvény elfogadását a járványvész miatt, amitől szinte 24 órán belül fosztották volna meg a településvezetőket. Kilóg a lónak a lába…

Az pedig egyenesen nevetséges indokolás volt, hogy a hatalommal való visszaélést akarták ilyen módon megakadályozni, mivel volt néhány polgármester, akik nem bírtak magukkal, és például költségvetési rendeletet léptettek életbe testületi felhatalmazás nélkül. Nos, mint tudjuk, ezek kivétel nélkül kormánypárti polgármesterek voltak, hárman a több ezer településvezető közül.

Már három magyar városban szűnt meg az önkormányzati demokrácia | Magyar Hang

De hát a botrányos javaslatot – nagyon helyesen – egy nap alatt vissza is vonták, mivel érezhették, hogy ezt most túltolták és ez visszaüthet.

Vannak különben olyan polgármesterek, mint például a fideszes Horváth Tamás a XVII. kerületben, aki a frakcióvezetőkkel, tehát az ellenzékkel is egyezteti tervezett gyors intézkedéseit. Megtehetné a kormányfő is, hogy az ellenzéki frakciók vezetőit rendszeresen, akár három naponta tájékoztatja, de azt is megtehetné, hogy egy folyamatosan működő – ellenzéki többségű – vizsgálóbizottság kontrollálhatná a rendkívüli jogrend idején hozott döntéseket, akár hetente nyilvánosság elé tárva észrevételeit. Normális körülmények között ez erősítené a bizalmat a kormány iránt, még akkor is, ha nyilvánvalóan lennének kritikus észrevételek is.

Tudom, hogy elképzelhetetlen ekkora nagyvonalúság a kormány részéről, hiszen ha nem akartak volna huncutkodni az alkotmányos berendezkedésünkkel, parlamenti demokráciánkkal, akkor nem is vezettek volna be időkorlát nélkül a felhatalmazási törvényt.