Közpénzmilliók rejtélyes útja

Közpénzmilliók rejtélyes útja

A miniszterelnök bosszantó akadályként tekint az Országgyűlésre. Nem ez az antalli út (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kósa Lajostól tudjuk, hogy a közpénz igen könnyen elveszíti közpénz jellegét. Ez már-már szinte klasszikus. Azt pedig már az ellenzéktől – persze a saját erkölcsi, morális iránytűnk mellett –, hogy ez így nincs jól. Nagyon nincs. Hogy a diktatórikus/autoriter/törvénytelen hatalom nem adhatja csak úgy át az adóforintjainkat akármilyen – például jegybanki – alapítványoknak, ahonnan aztán soha többet nem fogjuk megtudni, mire is költötték – mondják. De éppen elég már az is, ha egyszerűen csak nem árulják el, hogy mire költik az emberek által befizetett pénzeket. Például mennyi megy el Novák Katalin vagy akár Szijjártó Péter repülőútjaira vagy éppen mennyiből is épül a kis túlzással soha meg nem térülő Budapest-Belgrád vasútvonal. Jogos kritika ez is, az is az ellenzéktől.

Az ellenzéki pártok is kapnak közpénzt, ha pedig bántja őket a titkolózás, nyilvánvalóan ők elszámolnak minden egyes forinttal. Ja, nem.

A Magyar Hangban az elmúlt hetekben cikksorozatban számoltunk be arról, hogy a parlamenti frakciók milyen szerződéseket kötöttek az elmúlt másfél évben, vagyis, mire költötték el a pénzüket. Pontosabban, pénzünket. És hát úgy tűnik, ha már az ő zsebükben zajlik az a bizonyos turkálás, annyira nem ragaszkodnak a teljes átláthatósághoz. Csak néhány példa, szinte észrevehetetlen töredéke az egész képnek, hogy mire mentek el súlyos milliók: online marketingszolgáltatás 6,3 millióért, tanácsadás 4,2 millióért, beszédoktatás 1,1 millióért. Hogy ezek a pénzek kihez kerültek? Nos, ezt soha nem tudhatjuk meg. Csak annyit, hogy magánszemélyhez vagy egyéni vállalkozóhoz. (A tisztesség kedvéért, a Mi Hazánk az egyéni vállalkozókat nevesítette.) A részleteket pedig azért titkolják, mert egyszerűen megtehetik, hogy titkolják. Mert a Kúria korábban – egyébként egy másik ügyben – úgy döntött, hogy zanzásítva: a közpénzből, közfeladatot ellátó politikussal együtt dolgozók nem közszereplők.

Feltételezem, senkiben sem merül fel, hogy azért nem árulják el a szerződő partner, tanácsadó nevét, mondjuk mert az egyik képviselő felesége. Vagy férje. Vagy barátja. Vagy barátnője. Mindenesetre még kísérlet sincs a nyilvánvalóan senki fejébe nem ötlött gyanú eloszlatására. Pedig az ellenzék nem szereti, ha nem tudhatja, mire megy el a közpénz. Legalábbis, amit a hatalom a használ.

Cikksorozatunk részei, amelyben bemutattuk, hogy mire költik pénzüket a parlamenti frakciók:
• A Fidesz és a KDNP
• A Mi Hazánk és a Momentum
Az MSZP és a DK
A Jobbik, az LMP és a Párbeszéd