Minden más lesz?

Minden más lesz?

A tanulásra képes autonóm online számítógépes csevegőprogramot, a ChatGPT-t fejlesztő, Microsoft tulajdonában lévő OpenAI vállalat logója (Fotó: steamXO/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Emlékszünk még, amikor néhány éve a metaverzum „fenyegetett” civilizációnk teljes felforgatásával? Mark Zuckerberg rögtön rá is fordult a projektre, a Facebookot átnevezte Metára, és virtuális sétákról, országokon átívelő pingpong-meccsekről kezdett álmodozni. Aztán jött a ChatGPT. A Meta láthatóan hanyagolja is már a metaverzum tervét, és a mesterséges intelligenciával igyekszik házalni – számolt be róla az Information nyomán a Telex. Kiderült, hogy a fejlesztések nem mennek a várt ütemben, kifejezetten drágák, nehezen kivitelezhetők.

A mesterséges intelligencia alapú szöveggenerátor viszont mindenki számára elérhető valósággá vált. Tesztkérdésekkel bombázza hát boldog-boldogtalan a ChatGPT-t, már South Park-epizód is született a szolgáltatásról, mely a jelek szerint sokak munkáját nehezítheti meg. Könnyebbé vált az egyetemi és gimnáziumi dolgozatokkal való csalás, ahogy teljes nagyregények is egy gombnyomással generálhatóak le. Elárasztották a hasonló művek az Amazont, miközben a program már azoktól a kenyai szellemíróktól veszi el a munkát, akik amerikai egyetemisták helyett írtak esszéket. Mi lehetne még ennél is ironikusabb?

Mindenesetre a fentiektől függetlenül is érdemes fenntartásokkal kezelni a kultúránk teljes átalakulásáról szóló borongásokat. Többen már nemcsak teljes szakmákat, de egyáltalán a művészetet is temetnék, azt várva, hogy néhány éven-évtizeden belül a mesterséges intelligencia tényleg nem hagy számunkra más lehetőséget. De valóban képesek leszünk/lennénk elmenni odáig?

A technológia megállíthatatlanul fejlődik, nem lehetett visszafordítani eddig sem. Gyakran emlegetett vicces példa Uj Péter 2000-es cikke, melyben azon értetlenkedett, ki nézne valaha is mobiltelefonon filmet. Az újságíró akkor nem hitte volna, hogy valóban beköszönt az a változás, amit sokan előrejeleztek. Érdemes hát szkepszissel kezelni mind a teljes felfordulást, de az azzal szembeni szkepszist is. Az emberiség eddig is egyszerre hajhászta a különböző disztópikus (utópisztikus?) ideákat, de közben berzenkedett is tőlük. Talán most is tisztában lesz vele mindenki, hogy a mesterséges intelligenciával ugyan eljátszadozhatunk, de azért van, amit nem szabad kiadni a kezünkből.