NOSZF

NOSZF

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond Zalaegerszegen 2022. október 23-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azaz Nagy Októberi Szocialista Forradalom. Ekkortájt ünnepeltük, hivatalosan november hetedikén, munkaszüneti nappal meg élő egyenes moszkvai közvetítéssel. Kellett vagy 10-15 év, mire felfogtam, miért novemberben dicsőítjük a bolsevik-mensevik (ez utóbbi értelmezése szintén megkavart kamaszkoromban) perpatvart, és nem azért, mert baj volt a felfogóképességemmel, egyszerűen nem érdekelt az egész. Az osztálytársnőimet zargattam akkoriban erősen, meg úgy általában a női nemet terrorizáltam, csekély számú női „igent” begyűjtve…

Bár a történelmet mindig is imádtam, az Auróra cirkáló meg a Téli Palota sztorija soha nem hozott lázba. Verejtékesen művinek tartottam az egészet, mint évtizedekkel később kiderült, okkal, ezt a történetet (is) propagandisták ötölték ki ugyanis súlyos bükkfaasztal mögött ülve, ciripelő szamovárok, ide-oda járkáló vodkáspoharak társaságában. Mégis az életünk részévé vált és pici vidámságot is hozott a télre készülődve e piros betűs nap, hiszen előtte néhány nappal banán érkezett a boltokba, és anyáink kitartó ácsorgással szereztek is belőle fél–egy kilónyit nekünk. Ezen ma már jót nevetnek a banánmasszát heréjükre kenő tiktokerek, de ott, akkor, ez a déligyümölcs nekünk maga volt a főnyeremény.

Az iskolai ünnepség volt az igazi kerékbetörés. Hungarocellből készült az 1917-hez szabott évfordulós szám, amely ott lifegett a tornacipőszagú terem falán közvetlenül a bordásfalak fölött, amibe rafináltan piros, fehér meg zöld krepp-papírból lobogó-installációt fűztek szorgos úttörő kezek; megjegyzem, a piros (inkább vörös) szín erősen felülreprezentált volt mindig. Vigyázzban álltunk a szovjet himnusz alatt, és a magyar alatt is, megnéztük a kiselőadást, végigszenvedtük a kötelező Majakovszkij-verset, és már abban sem leltük örömünket, hogy a csajok fenekét stíröljük az aktuális Prokofjev-kantátát hallgatva. Szép idők voltak? A fenét. Dobozos kóla után ácsingóztunk, rongyosra néztük a betiltott Rambót, hogy más filmalkotásokról ne is beszéljünk, irigyeltük a tanácselnök Opel Kadettjét, Platinik, Rossik meg Rumeniggék akartunk lenni, nem Blohinok meg Daszajevek… Ugyanúgy kevés volt a szülők pénze, de volt rendszeresen ÁFÉSZ-buli, ahol mindenki seggrészegen huhogta két csuklás között Hofi poénjait, meg szemezett a kolléga feleségével. Mág Bertalan, Major Tamás, Kudlik Juli. Samantha Fox meg az alsógatyaillatú fiúszobák hengerelt falán, rajzszöggel rögzítve.

Erre most jön Vlagyimir Vlagyimirovics, hogy a Szovjetunió így, meg a Szovjetunió úgy. Hogy szövetségbe kéne megint forrni, mert az volt ám az igazi birodalom a maga hétfői adásszünetével meg a vasárnap esti WU2-illatban hajlongó Hajdú Jánosával („Önök a Hét adását látják…”). Nézze mindenki újra Junosztyon Stirlitzet, ahogyan túljár Jens Stoltenberg eszén. Vadásszon csak újra a Vörös Októberre a US Navy, úgysem találják meg, mert kurblis telefonon tartja a kapcsolatot a Kremllel! No meg a moszkvai „megafonosok”, hogy Munkácsnál nem kellene megállni, meg így tovább. Abban reménykedhetnek, hogy Beregsuránynál Orbán tartja majd nekik a kenyeret, Kövér meg a sót?

Csak én éreztem Hatvanpuszta ingatlanfejlesztőjének zalaegerszegi beszédéből a szovjet restauráció lejártmájkrém-illatú bűzét? Hogy már ’56-ért is Marilyn Monroe meg a Coca-Cola-mámorban hempergő Nyugat a felelős, nem új barátunk, Joszif Visszarionovics? Ki sem ejthetjük azokat a szavakat a szánkon, hogy „orosz” meg „agresszió” meg „felelős”, és ha mégis kiejtjük, és mondatokat szerkesztünk belőlük, atomot kapunk a pofánkba? Valami visszarendeződés-félét érzek a levegőben. Egy nemzeti ünnepet, egy forradalmat nem lehet csak úgy eldobni, mint egy teli pelust a horvát autópálya mentén. Még akkor sem, ha tele a gatya a Medvétől! Előbb-utóbb választ kapunk a kérdésekre, csak könyörgök, a NOSZF ne jöjjön vissza! Hogyan magyarázzam el az egészet a gyerekeimnek?