Orbán várhatóan nem fog fehér lovon belovagolni Brüsszelbe

Orbán várhatóan nem fog fehér lovon belovagolni Brüsszelbe

Az Európai Parlament várható összetétele (Grafika: Europe Elects)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két hónappal az EP-választás előtt úgy tűnik, nagyon billeg Orbán mesterterve Brüsszel elfoglalásáról. Az Europe Elect nevű civil szervezet legfrissebb előjelzésének már a címe is sokatmondó: A jobboldal felemelkedésének vége?

A lényeg egy mondatban: az Európai Néppárt tavay július óta (!) folyamatosan növeli táborát, míg a szélsőjobboldal az utóbbi hetekben látványosan visszaszorult. Az a Néppárt, amelyet durcásan otthagyott a Fidesz, mielőtt kirúgták volna őket onnan, most éppen 184 képviselőre számíthat (+3 a legutóbbi mérés óta), és ezzel messze ők adják majd a legnépesebb frakciót a jövő ciklustól 720 fősre duzzadó testületben. Eközben a futóbolondokat is tömörítő csoportosulások masszív gyengülésben vannak. Az Identitás és Demokrácia elveszítette az elmúlt fél évben elért nyereségének jelentős részét (82 képviselőt jeleznek nekik most éppen, tízzel kevesebbet, mint korábban), az Európai Konzervatívok és Reformerek is kettővel kevesebb mandátummal számolhat most, mint az előző hónapban. A jelenleg független fideszes képviselők e két frakció valamelyikéhez csatlakozhatnak, ha majd egyáltalán befogadják őket.

A felmérés alapján várható eredmények jelenleg így néznek ki (a fennmaradó 52 hely a független vagy nagyobb pártcsoporthoz nem tartozó politikusoké):
• Európai Néppárt (EPP): 184 (+3)
• Szociáldemokraták (S&D): 135 (–5)
• Európa Megújul (RE): 87 (+5)
• Identitás és Demokrácia (ID): 82 (–10)
• Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR): 81 (–2)
• Zöldek (G/EFA): 52 (+3)
• Baloldal (LEFT): 47 (+2)

A Europe Elects előrejelzései elég pontosak: mindig a legfrissebb közvélemény-kutatások és/vagy tagállami választások eredményének figyelembevételével készítik el. Ebben a hónapban a korábbinál is pontosabb képet kaphattak, hiszen a 27 tagállamból 24-ben készült olyan friss mérés, amely kifejezetten az EP-választásokra fókuszálva készült.

Ha csak a magyar eredményeket nézzük, a Fidesz várható eredménye már második hónapja csökken, és az eddigi 13 EP-képviselőből már csak 11-re számíthatnak. A Demokratikus Koalíció várható mandátumszáma négy, kettőt vihet a Mi Hazánk, míg a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Kétfarkú Kutya Párt egy-egy képviselőt küldhet Brüsszelbe. A mérés szerint ott billeg a bejutási küszöbön a Vona Gábor vezette Második Reformkor Párt is. Igaz, amikor a felmérést készítették, Magyar Péter és pártja még nem volt a láthatáron – ha ők végül elindulnak, az alaposan megkavarhatja a kártyákat mind kormánypárti, mind ellenzéki oldalon.

Az viszont biztos: Orbán brüsszeli terveit egyik verzió sem erősíti.

Iratkozzon fel reggeli hírlevelünkre, melyben az elmúlt 24 óra és az előttünk álló nap legfontosabb híreit gyűjtjük csokorba, ráadásképp elolvashatja napindító közéleti jegyzetünket, a koffeint. Pár perc az egész, és tájékozottan, felvértezve kezdheti napját!