Parancsra új parancs

Parancsra új parancs

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke (b) átadja Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének az ÁSZ szakvéleményét a 2020-as költségvetési javaslatról, a házelnök dolgozószobájában 2019. június 14-én. Az ÁSZ szerint megalapozott a jövő évi költségvetés (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hivatalos adatok szerint még ma is 2 ezer alatt van a koronavírussal megfertőzött emberek száma hazánkban, pedig már hosszú hetek óta erős korlátok között működhetnek kórházaink, ahonnan folyamatosan küldik haza a gyógykezelésre szoruló betegeket. Most pedig újabb parancs érkezett: Domokos László levélben hívta fel a kórházparancsnokok figyelmét a felelős és fegyelmezett gazdálkodásra.

Azt írja az ÁSZ elnöke, hogy „a jelenlegi helyzetben különösen a következők prioritása erősödött: a felesleges és indokolatlan ellátások minimalizálása, feladatok, kompetenciák és felelősségek felülvizsgálata, valamint az adminisztrációs információs kapcsolatok ésszerűsítése.”

A kórházakhoz vezényelt katonatisztek vajon képesek-e eldönteni az orvosigazgatók helyett, hogy mely gyógyászati célú ellátás „indokolatlan és felesleges”? Aligha. Ha ebben az abnormális rendkívüli jogrendben, amit megszavazott számunkra az a „133 igazi hős” képviselő, mégis a kórházparancsnokoknak kell erről határozniuk, csak annyit kérünk, hogy úgy hozzák meg a döntést, mint ha a saját édesanyjuk, vagy a saját gyermekük lenne a páciens.

Domokos arra is felhívta a kórházakhoz kivezényelt katonák figyelmét, hogy a számvevőszék hivatalának korábbi ellenőrzési tapasztalatai szerint a kórházak vezetői „egyértelmű felelősségük ellenére nem fektettek kellő hangsúlyt a gazdálkodásra”.

Az ÁSZ elnöke úgy látja, hogy a jelenlegi helyzet (vagyis a koronavírus-járvány) átrendezte a prioritásokat, de a legfontosabb előírások betartásának követelménye nem értékelődhet le, sőt inkább az erősítésük indokolt. A parancsnokoktól várja a fegyelmezett gazdálkodást.

Ennél jobban kórházat igazgató orvost még nem nagyon aláztak meg ebben az országban.

Nem elég, hogy hosszú évek, évtizedek óta megalázóan alacsony bérért végzik munkájukat az egészségügyi dolgozók. Nem elég, hogy szakmailag nehezen magyarázható politikai utasításokat kell végrehajtaniuk, és viszonylag alacsony számú vírusfertőzött ellátására hivatkozva már hetekkel ezelőtt jött a parancs, hogy kevésbé fontosnak ítélt műtéteteket el kell halasztaniuk. A legutóbbi utasítás szerint átmeneti időre a szűrővizsgálatokat is szüneteltetni kell, veszélyeztetve ezzel a daganatos megbetegedések időben történő felismerését és csökkentve a beteg gyógyulásának esélyeit. Erre most kiderül, hogy a Számvevőszék elnökének is vannak „parancsai” a takarékos gazdálkodásra. Az ÁSZ elnöke a kivezényelt katonatisztekkel levelez, mert ahhoz már neki sincs bátorsága, hogy azoknak az orvosigazgatóknak írjon a felelős gazdálkodásról efféle leveleket, akiknek eddig is ki volt adva parancsba, hogy felelősen kell gazdálkodniuk, magyarán takarékoskodniuk kell még a védőmaszkokkal is.

Domokos nem Orbán Viktor kormányfőnek írt levelet, hogy felhívja a figyelmét a felelős gazdálkodásra a koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzetre való tekintettel, nem Orbán Viktort szólította fel arra, hogy a kormány a kevésbé fontos beruházásokat halassza el és a Magyarország gazdasági érdekeivel nehezen összeegyeztethető beruházásokat függessze fel, esetleg néhány sportcsarnok építését ütemezze át és a felszabaduló pénzforrást csoportosítsa át a járvány elleni védekezésre.

Domokos László a családoknak is üzent. „Egyik napról a másikra több ezer munkavállaló munkahelye szűnik meg, és ha hinni lehet a felméréseknek, mindössze a lakosság egyharmadának van váratlan helyzetekre félretett pénze” – ez pedig nagyon aggasztja az ÁSZ elnökét. Mert hogy Domokos azzal szembesült, hogy a magyar lakosság 63 százaléknak semmilyen vésztartaléka nincs az olyan helyzetekre, mint a mostani. Az ÁSZ elnökének talán szólnia kellene a magyar költségvetés felett uralkodó Orbán Viktor kormányának, hogy tenni kellene valamit ezekért a családokért. Talán javasolhatná, hogy juttatni kellene nekik egy kis vissza nem térítendő támogatást a vésztartalékból. Nem milliárdokat, mint a csókos oligarcháknak, csak mondjuk havi százezer forintot a járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet idejére. Mert ha sok tízmilliárdos kiadást jelentene Orbán Viktornak a rendkívüli jogrend fenntartása, talán sokkal hamarabb véget vetne neki.

De Domokos nem bombázza efféle javaslatokkal a nagyfőnököt. Inkább életvezetési tanácsokat osztogat arról, miként lehet túlélni a semmiből a járványveszélyes időszakot. Azt mondja, nevezzünk ki a családban egy „pénzügyminisztert”, aki átnézi a számlákat és meghúzza a kiadásokat. Nézzük át a háztartás költségeit és tervezzük meg. Még segít is nekünk ebben a fő állami revizor. Jól tudja, hogy a bevételi oldalt a legkönnyebb megtervezni, mert az csak néhány tételből áll. A nagy kihívás a kiadási oldal. Mert priorizálni kell – mondja Domokos. (Ezt a szót Végvári őrnagytól hallottam először. A III/III-nál priorizálták a kiszemelt személyeket. Még jó, hogy most csak a családi büdzsében a kiadási oldalt priorizáltatná Domokos.)

„Fel kell hívni a figyelmet a kiadási sorrendre is. Jelenleg csak a legfontosabbak és a legszükségesebbek maradhatnak a listán a stabilitás érdekében, ez a lakhatás, a törlesztő részlet fizetése, az élelmiszer és gyógyszer. Az összes többit lehetőség szerint háttérbe kell szorítani” – figyelmeztet.

Mi értjük amúgy, mit akar mondani az ÁSZ elnöke. Vajon Orbán Viktor is érti?

Jó ha a miniszterelnök is az eszébe vési, hogy csak a legfontosabbak és a legszükségesebbek maradhatnak a listán a stabilitás érdekében. Az összes többit lehetőség szerint háttérbe kell szorítani. Tehát az egyházak várhatnak. És Mészáros Lőrinc, meg a többi remek nemzeti nagytőkés is kibírja talán néhány hónapig állami megrendelés, illetve vissza nem térítendő állami támogatás bezsebelése nélkül.