Putyin a béketáborban

Putyin a béketáborban

Vlagyimir Putyin Gőzelem napi beszéde a moszkvai Vörös téren 2023. május 9-én (Fotó: AFP via Europress/Gavriil Grigorov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Igazi nagyágyúval erősített a hétvégén a csenevész, Orbán-Szijjártó-féle béketábor. Vlagyimir Putyin afrikai vezetőkkel találkozva jelentette ki Szentpéterváron, hogy nem utasítja el az Ukrajnáról szóló béketárgyalások ötletét. A háborút kirobbantó orosz elnök ugyanakkor azt is megjegyezte, nehéz a tűzszünetet megvalósítani, amikor az ukrán hadsereg támadásban van. Közölte még, hogy az oroszok egyelőre nem tervezik a harcok intenzitásának fokozását a fronton.

Bár tréfálkozni nincs okunk, hiszen ami Ukrajnában zajlik, háború mindazzal együtt, amivel a háborúk járni szoktak, mégsem mehetünk el szó nélkül Putyin felvetésének cinikus, egyszersmind tragikomikus jellege mellett. Képzeljük csak el, hogy Adolf Hitler 1943 végén, amikorra a németek kezéből végképp kikerült a kezdeményezés a keleti fronton, agresszorként egyszer csak arról beszélt volna, nem zárkózik el a béketárgyalásoktól, csak nehéz úgy egyezkedni, ha a Vörös Hadsereg Kijevet fenyegeti és Leningrád blokádját akarja megtörni. Az áldozathibáztatás abszurd példája az orosz elnök felvetése: mintha csak azért lenne háború, mert az ukránok a nemzetközi jog szerint őket illető területeket próbálják megvédeni, illetve felszabadítani. Sajnos az efféle gondolkodás a Fidesz roppant médiagépezetétől, ennek következtében pedig számos honfitársunktól sem idegen. A kormányoldalon nem Németh Zsolt fújja a passzátszelet.

Végképp komolyra fordítva a szót: Putyin szavai mögött még ha távoli, halvány fényben is, de az igazságos béke, rendezés reményének sugarai látszanak. Miközben a magyar miniszterelnök megint arról beszélt, hogy Ukrajna ereje elfogyott, az orosz elnök mintha éppen ennek az ellenkezője miatt háborogna: a nyughatatlan ukránok támadnak Ukrajnában. Hallatlan! Vagyis övék a kezdeményezés, függetlenül attól, milyen hírek érkeznek az ellentámadásuk erejéről. S ha az orosz elnök nem a világot akarja megtéveszteni, akkor az agresszor nem is tervez újabb támadást a fronton.

Putyinnak annyiban jól jönne most a tűzszünet, hogy jelenleg jelentős ukrán területeket tart megszállás alatt. Bátortalan, felemás nyilatkozata, amelyet békeajánlatnak túlzás lenne nevezni, számomra annak a beismerése, hogy már nem hisz az orosz szempontból jelenleginél kedvezőbb helyzetet jelentő háborús lezárásban.

Így vagy úgy, a béke kulcsa Moszkvában van.