„Végső megoldás”

„Végső megoldás”

Orbán Viktor bejelentést tesz (Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Na, csócsáljunk egyet azon a gumicsonton, ha már volt szíves közénk vetni Orbán Viktor kommunikációs stábja. Igen, a „végső megoldás” emlegetéséről van szó. Először a hatóságilag promózott rendkívüli tájékoztatójában használta a szerencsétlen áthallású kifejezést a miniszterelnök, azóta pedig egyik kisvideójában is elsütötte. Szóval okkal feltételezhetjük, hogy szándékos a szófordulat bedobása, amiből az következik, hogy Orbán ízléstelenül trollkodik. Tán még azt a jellegzetes félmosolyt is bedobta a geg jóváhagyásánál, amit a megye kettes edzők szoktak, ha csatáruk műesése után befújja a spori a büntetőt.  
A kormányfő érdemi mondanivaló híján teszi ezt. A vakcinát is nyilván azért emlegeti folyton ő is, meg a többi kormánytag is, mert valamiféle reményt szeretnének adni. Ismerős?
 „Most nekünk rossz, de majd a gyerekeinknek jó lesz.”
 „Fájdalmas reformok ezek, de utána minden rendben lesz az országban.”
„Majd ha nem lesz több kommunista a Parlamentben, akkor lesz itt jó világ.”
Ez a típusú állampolgári gondolatmenet a kormánypártok cinikus agendájának és kézből etetett propagandistáinak köszönhetően abba fordult át, hogy hát „ezek is lopnak, de legalább nem engedik be a migránoskat". Vagy: „nem veszekednek annyit, mint a Gyurcsányék”. Esetleg: "legalább tudnak kormányozni". Ez utóbbival azonban már egyre kevésbé lehet házalni a választóknál: a koronavírus-gyilkos ingyenes parkoláson, az éjszakai kijárási korlátozásokon bejelentésük óta röhög az internet népe. A fetisizált sporteseményeken pedig háborog, ahogy a kormányzati semmittevésen és semmitmondáson is.   Ez talán a vakcina iránt táplált hamis (?) remény legnagyobb mozgatórugója is: az érdemi cselekvés terén ugyanis a kabinet saját magát kötötte gúzsba.

Legyünk optimisták: januárban megérkezik az oltóanyag. Rendben. De hány ember fog addig meghalni? Természetesen nem a nemzeti konzultációra, meg az az „alapján” kifundált motivációs idézetre („Magyarországnak működnie kell”) gondolok. Hanem arra, hogy a leglátványosabban természetesen az egészségügyben, de ugyanígy az oktatásban is most mutatkoznak meg a 10 évnyi mulasztás nyomán keletkező károk. Apropó oktatás: feltűnt, hogy Orbán a rendkívüli bejelentésében egyetlen árva szót sem szentelt a témának? Holott iszonyatos a baj, világjárvány nélkül is elképesztő tanárhiány sújtotta a szférát. Csak most már nem lehet azt mondani, hogy Gyurcsány. Vagy hogy Soros. Ennél most már több kell, de úgy fest, hogy nem tudnak mit mondani.
Újra itt van viszont a rendkívüli jogrend, amit ezúttal 90 napos határidővel nyújtottak be, és sajtóértesülések szerint ismét egyeztetnek az ellenzékiekkel a fideszes  előterjesztők. Csakhogy ezt is ismerjük már tavaszról. Akkor elképesztő „víruskollaboránsos” vircsaftot tartott a kabinet és a „133 bátor ember”. Ezt a politikai toporzékolást e hét keddjén megismételték, amikor a kormánypártiak arra hivatkozva szabotálták el és fúrták meg az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülését, merty annak a Németh Athina főszereplésével készült kamuvideót közreadó, MSZP-s Korózs Lajos az elnöke. A valódi cél alighanem az volt, hogy megtisztítsák a pályát a Főnök esti beszéde előtt. Elvégre hogy nézett volna ki, hogy a miniszterelnök sóhajtással és gondterhelt hajtúrással kísért, ám így is reményt hozónak szánt szavai előtt orvosok kérdésére orvosok ismerik be nagy nyilvánosság előtt, hogy nagy a baj.
Száz szónak is egy a vége: amikor Orbánék vakcináról beszélnek, akkor csak az időt húzzák. Azt az időt, amit már jó pár éve tőlünk lopnak el.