Verőember reformgőggel

Verőember reformgőggel

Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitónapján, 2023. február 27-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Orbán-pártok parlamenti frakciói rohamtempóban megszavazták, hogy ne legyen kötelező az orvosok számára a kamarai tagság. Hogy ez általában véve miért probléma, azt épp a Fidesz (és a KDNP) képviselői mondták el az Országgyűlésben – persze akkor, amikor még ellenzékben voltak. Megjegyzem, igazuk volt, különösen a fideszes Spiák Ibolyának az érvelése tetszik. Azt mondta, „gondoljanak arra, hogy a helyzet változik, semmi nem örök. Holnap önök kényszerülhetnek ellenzéki szerepbe, és az önök számára is milyen nagy kockázatot fog jelenteni, ha a politika beleszólhat egy színtisztán szakmai kérdésbe, az etikai ítélkezés vagy akár a szakmai tevékenységhez nélkülözhetetlen működési nyilvántartás ügyébe.” 2007-től mindenesetre eltörölték a kötelező kamarai tagságot, amit aztán 2011-ben a mostani kormánypártok állítottak vissza, de az orbáni tempóra kapcsolt gyurcsányizmus 2023-ban ott tart, hogy nemcsak a politika, de már a rendőrség is „beleszólhat egy színtisztán szakmai kérdésbe”. Ennek kapcsán idézném a feljelentéskiegészítést elrendelő Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vonatkozó közleményének címét: „Túlléptek egy megengedett határt?”. Hozzáteszem, valahogy így festhet az a procedúra, amikor valaki életlen kőbaltával próbál kifaragni egy jogállamisági szupermérföldkövet. Hosszú és kemény munka, pláne, hogy a megrendelő huszonhetet kér belőle.

Az aktuális „színtisztán szakmai kérdés” az egyébként a fideszes döntéshozók által is aggódva figyelt, központosított ügyeleti rendszer átalakítása, illetve annak elutasítása kapcsán kialakult és szélsebesen elmérgesedett vita, amiről a Magyar Orvosi Kamrának az ötvenes évek kommunista tempója ugrik be. Ellenkező előjellel egyébként Takács Péternek is, csak hát ő a Belügyminisztérium állományába rendelt egészségügyi államtitkárként aggodalmaskodik, amihez tényleg nem is kell már hozzáfűzni semmit.

Ami igazán drámai, az a tendencia. A MOK ugyanis könnyen úgy járhat, mint mondjuk a  Színház- és Filmművészeti Egyetem, amit koholt vádra hivatkozva lenyúlt a hatalom, mindjárt szét is verve azt. Mert hát ez a rezsim annyira ért a kultúrához, mint Bajnai Gordon a libákhoz: semennyire. Aztán ha megnézzük, hogy végül is miért volt szükség erre a verőember-mentalitással előadott reformgőgre az egészségügyben, akkor az látszik, hogy Orbán Viktor kétharmaddal szeretné megvalósítani mindazt, ami ellen Orbán Viktor kétharmada tulajdonképpen létrejött.

És hogy közben mi lesz a valamikori fideszes képviselőasszony által emlegetett szakmai kérdésekkel és etikai ítélkezésekkel? Hát, azok nyilván el lesznek felejtve. Nem kicsit, nagyon.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!