A helyes út

A helyes út

Szűcs Péter: Dharma – Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig (Forrás: Libri Kiadó/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A létezés igazsága, a tökéletes jelenlét maga, a megvilágosodáshoz vezető ösvény – a hinduizmusban ez a dharma. Szűcs Péter elsőkönyves szerző regénye, a Dharma azokról az élethazugságokról szól, melyek eltéríthetnek önmagunktól, az őszinte, valódi élettől, a helyes úttól. 

Szűcs Péter kertésztechnikusként végzett, majd az ELTE magyar szakán diplomázott, volt rádiós riporter, szerkesztett divatmagazint, pár éve pedig független alkotóként járja a nagyvilágot, utazási élményeit blogján osztja meg az olvasóival. A koronavírus-járvány alapvetően változtatta meg a világot, Szűcs Pétert ez az időszak másfajta elvonulásra késztette: élményeit, emlékeit, gyökereit regénnyé formálta. A több idősíkon és helyszínen játszódó regény kiindulópontja a második világháború utáni Biharnagybajom, Sárrét egykori központja. 

A Dharma Szűcs Péter saját családja legendáriumából is építkezik: nagybátyját 1956-ban Biharnagybajomból vitték Budapestre katonának, de ő inkább a forradalmárok oldalára állt, döntése miatt azonban a megtorlás áldozata lett. A család sokáig nem tudta, mi lett a sorsa. Az ő emlékét őrzi az első főhős, Kamuti István alakja a regényben, aki az 1956-os forradalom vérbe fojtásakor a szabadság reményében maga mögött hagyja szülőföldjét és az óceánon túl próbál szerencsét, de egy váratlan szerelem egészen Brazíliáig sodorja. Ebben a történetszálban visszaköszönnek az emigráló magyarok történetei, az 1956-os forradalom után új utakat keresők és a katonaszökevények mindennapi harcai. 

A folytatásban felidéződik a szocialista Magyarország vidéki életének szomorú egyszerűsége és annak kopott szépsége, a rendszerváltás utáni életek lélekromboló harácsolása, végül a napjainkra egyre inkább jellemző tudatosság és a spirituális megvilágosodás. „Rájöttem, hogy minden lényegtelennek vagy véletlennek tűnő részlet fontos, hiszen elvezet valahová: szerelemhez, célhoz, feladathoz, az igazsághoz.” Ahogy Alejandro González Inárritu filmjeiben, úgy fonódnak össze a különböző narratívák Szűcs Péter regényében is. A Dharma történetét a véletlenek láncolata alakítja, ahogy haladunk előre az időben, úgy forrnak össze a korábban töredezettnek hitt mozaik- és történetdarabok egységes egésszé. 

A regény minden sorából egyértelműen kitűnik, hogy a szerző utazásai során megtapasztalt élményeit mind szerette volna belesűríteni első regényébe, találkozásai, emlékei jelölték ki a könyv irányát. Bár a Dharma magával ragadó történet, de néha épp a fent említettek miatt válik túlzottan terjengőssé. A történet sok helyütt klisékből építkezik, némely karakter sorsa idővel a ködbe vész vagy épp egy-egy főhős túlidealizálttá válik, de a hibák ellenére a Dharma tökéletes nyári olvasmány, amit remélhetőleg új kötetek is követnek majd. 

Szűcs Péter: Dharma – Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig. Libri Kiadó, 2021. 3999 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/31. számában jelent meg, július 30-án.