A tűbe fűzött varázslat

A tűbe fűzött varázslat

Pálmai Nóra és a Margó és a titkos varróműhely az Ünnepi Könyvhéten (Fotó: Cser Kiadó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Finom érzékkel, igényes nyelvezettel szőtt történet, amelyben gyakran összemosódnak az álom és a valóság határai. Pálmai Nóra első gyermekkönyve nem csupán egy érzelemgazdag kalandon vezeti végig olvasóit, de közben gyakorlati útmutatót is ad: bevezetést a varrás és hímzés rejtelmeibe. Mindezt azonban cseppet sem didaktikusan: a történet beszippantja olvasóját, majd magától értetődő könnyedséggel viszi végig a babavarrás részletein.

Ami, mint kiderül, több puszta szabadidős tevékenységnél: amellett, hogy megnyugtat, az önkifejezés, a szabadság érzését is adja. Márpedig az eddig főként olasz szépirodalmi fordítóként ismert szerző számára ez mindennapi tapasztalat: varróműhelyébe évek óta járnak lelkes tanítványai. Maga a varróműhely helyszíne is különleges; a brüsszeli Soignes erdő szélén, a tavakkal körülvett, sok száz éves Ágoston-rendi perjelség, a Rouge Cloître egyik régi épületében működik. A Rouge Cloître a mesekönyvben is megjelenik: Rőt kolostor néven a főhős álombéli kalandjainak helyszíne.

A történet szerint Margó, a tíz és fél éves kislány nagymamája halála után titkos küldetést kell, hogy teljesítsen, ehhez azonban meg kell tanulnia varrni. Segítségére vannak a Rőt kolostor varróműhelyének megelevenedett babái, miként a nagymama Margóhoz írt füzete is. A titkos küldetés végkimenetele aztán nem csak a nagymamáját gyászoló, zárkózott kislány életét változtatja meg. A kalandok során pontos eligazítást kapunk, miként lehet egy gyerekrajzon megjelenő babát megvarrni, közben megismerjük a textilek készítésének történetét és az ebben rejlő emberi munka értékét is. A varráshoz QR-kódokon keresztül elérhető YouTube-videók nyújtanak segítséget, a cselekményt pedig Valérie Locatelli érzékletes rajzai és a szerző által varrt babák fotói illusztrálják.

Pálmai Nóra: Margó és a titkos varróműhely. Cser Kiadó, 2022. 4900 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/27. számában jelent meg július 7-én.