Vajon a mai, rohanó világunkban érdekli-e a gyerekeket egy meseregény?

Vajon a mai, rohanó világunkban érdekli-e a gyerekeket egy meseregény?

Szabó Róbert Csaba: Vajon Nagyi és a száguldó város (Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szabó Róbert Csaba újabb mesekönyvének kérdéses a tartalma. Úgy értve, hogy tele van kérdésekkel – és szerencsére számos válasszal is. Mi több, sok esetben az olvasót készteti kérdésfeltevésre, elgondolkodásra. Ez pedig azért fontos, mert kérdések nélkül nem születnek válaszok, ahogyan ennek fontosságát két hegyimanó felbukkanása is hangsúlyossá teszi a történetben.

Ám ne szaladjunk előre, kezdjük az önkéntelenül felvetődő első kérdésnél: vajon ki az a Vajon Nagyi? Az az igazság, hogy erre a kérdésre, ebben a könyvben ugyan meg lehet találni a feleletet, de nem könnyű. Ez persze nem csoda, hiszen Vajon Nagyit már eggyel korábban, a Vajon Nagyi és az aranyásók című kötetben bemutatta a szerző. Akkor és ott kapzsi aranybányászokkal került szembe az idős hölgy, aki egy igazán különleges személyiség, ahogyan az egy valamirevaló mesehőshöz illik. Nyugdíjas bányamérnök, aki jó barátságot ápol az egykori aranybányát rejtő hegy varázslényeivel, nem mellesleg pedig Ferkó nagymamája. Becenevét onnan szerezte, hogy gyakorta teszi fel kérdéseit, melyek rendre úgy kezdődnek, hogy „Vajon…”. Ez akkor jön jól igazán, ha titkokat és rejtélyeket igyekszik kibogozni valaki, különösen egy olyan mesés és varázslatos világban, amely a gyerekek képzeletében létezik. Már amennyiben még nem töltötték be a 14-et, hiszen onnantól fogva elveszítik kapcsolatukat a varázsvilággal. És itt a gubanc, hiszen Ferkónak immár alig pár napja van hátra addig. Nagyi tehát akcióba lendül az öreg bogárhátújával, hogy megkeresse unokáját Kolozsváron. Ám oly kínosan lassan közlekedik a szélvészként pörgő városban, hogy mindenki a dudát nyomja. Aligha hihető, hogy sikerrel járhat két varázsvilági kísérőjével, hisz eközben titkos ellenfelek pusztító forgószeleket küldenek rájuk… Ennél többet viszont nem illendő kikotyogni a történetből, mert akkor mi marad az olvasónak? Annál is inkább nem, mert a száguldó város jelensége okán felvetődik az is, vajon a mai, rohanó világunkban érdekli-e a gyerekeket egy meseregény?

Vajon Nagyi így vélekedik erről a történetben: „Mesehősnek lenni a legnagyobb hatalom a világon. A gyerekek odavannak értük.” Idős barátja, a könyvesboltos Felicián ezzel szemben azt állítja: „Csak, ha a mesehőst jól el lehet agyabugyálni egy videojátékban.” A kérdésre csattanós választ ad Vajon Nagyi, ám azt már nem is könyvben – bár ott is felbukkannak rajongói, de ez mellékes, hanem az igazi, valódi világban! Kolozsváron az író-olvasó találkozók alkalmával, vagy az Erdélyi Könyvfaló játék keretében százszámra jelentkeztek diákok, akik ismerik és olvasták Vajon Nagyi történetét. A válasz tehát határozottan igen, s ebben a sikerben bizonyára szerepet játszik nem csak az, hogy a klasszikus mesei alakok szokatlan és váratlan fordulatokban jelennek meg, hanem hogy a történet a gyerekek számára térben és időben ismerős helyeken játszódik. A facebookos, konzoljátékos, filmes és zenei utalások, a pontosan megnevezett utcák, terek és épületek mind-mind az otthonosság érzését keltik az olvasóban, mintha mindez akár vele is megtörténhetne.

Ha arra a kérdésre keressük a választ, vajon mi kell ahhoz, hogy egy mesekönyv sikerrel vegye fel a lépést nem csupán egy száguldó várossal, hanem az érintőképernyőkkel is, akkor nem sem mehetünk el említés nélkül Orosz Annabella illusztrációi mellett. Izgalmas, érdekes, időnként rendhagyó szemszögből ábrázolt képei láttán élhetünk a gyanúval, hogy kölcsönkapta Vajon Nagyi kicsit törött, de varázserejű szemüvegét. Persze számos más munkáját is ismerve, azért sejthető, hogy varázsszemüveg nélkül is képes érzékeltetni a város száguldását a mozdulatlan könyvillusztrációkon, ám jólesik azt gondolni, hogy volt egy kis mesebeli segítsége a jól ismert épületek, köztéri szobrok élethű megjelenítésében éppúgy, mint a fantázia szülte lények és események életre keltésében. Azt gondolom, nagyon érdemes lelassulni hozzá, és elveszni a képek szegleteiben megbúvó, finoman kidolgozott apró részletekben.

A végig színes, nagy betűmérettel szedett, jól olvasható és jól kézben tartható kötet a Csíkszeredában honos Gutenberg Kiadó munkáját dicséri. Érdemes utánaszaladni, a könyvesboltokban (most még) nagy eséllyel utolérhető a száguldó város.

Szabó Róbert Csaba: Vajon Nagyi és a száguldó város. Gutenberg Kiadó, Csíkszereda, 2020. 4500 Ft

Az írás a Magyar Hang és a Petőfi Kulturális Ügynökség Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum (IGYIC) együttműködése részeként született, eredetileg a Magyar Hang 2021/34. számában jelent meg, augusztus 19-én.