Korrajz a villamosból

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vannak a történelemben mérföldkövek, ahol azt érezzük, ezt az állomást jóval erősebben kell jelölni, mint a korábbiakat. Sokszor csak keresgéljük a színt, a jelet, mivel fessük le ezt a nagy kődarabot. Ilyen állomáshoz értünk ma is, amelynek még nem tudjuk a nevét. Egyesek post-truth, azaz „igazság utáni” kornak hívják a mi időnket, utalva arra, hogy napjainkra már rendkívül kevés közük van a tényeknek (és az ezekre koncentráló sajtónak) a politikai folyamatok alakításához. S bár nem tudjuk még, hová vezet ez a folyamat, a sötétbe vagy a világosságba, annyi bizonyos: ez a fejlemény kulcsfontosságú lesz a további életünkben.

Ennek a fordulatnak egyik krónikása Kőbányai János író és szerkesztő, aki nemrég megjelent Vonzások és (szín) választások a Magyarország-villamoson című könyvében az elmúlt két év magyarországi fejleményeit nézi és elemzi a publicista szemével. A szerző – a Múlt és Jövő című zsidó kulturális folyóirat főszerkesztője is – publicisztikáinak egy része eredetileg a Népszavában jelent meg, de számos olyan írást is olvashatunk tőle, amely már kívül esik az újság publikációs megkötéseitől.

Kőbányai maga is úgy látja, hogy 2018-ban hazánkban végérvényesen lezárult egy átmeneti kor – a rendszerváltás kora –, amely a hozzáfűzött reményekkel ellentétben nem begyógyította a magyar történelem traumáit, hanem a tátongó, időnként bebehámosodni látszó sebszakadékát csontig hasította, s ott elhelyezte gyilkos baktériumait. Ugyanis most a magyar közgondolkodás és közbeszéd nem az ország és társadalma, igazságosabb berendezése köré szerveződik, hanem az irracionális félelem, sőt: e félelem agresszív felcsigázása köré. Mint írja: ha egy napig lehetett ezt művelni: világraszóló botrány, noha ez folyik az országban egy éve. Miért? Azért mert lehet.

A szerző világnézeti alapállása ugyan közismert. Ebben a kötetben egy érdekes kísérletet látunk arra, hogy a még teljesen el nem tűnt idő nyomában járva ellopja a leülepedés történelmi távolságát, s olyan képet rajzoljon fel, ahogyan száz év múlva értékelik a magyar történelem XX. század eleji társadalomtörténetét – nyomatékos hangsúllyal az új népvándorlás korára adott válaszaival.

Kőbányai János: Vonzások és (szín) választások a Magyarország-villamoson. Múlt és Jövő Könyvkiadó. 2018. 3200 Ft

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 4. számában jelent meg, 2018. június 8-án.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! Ha teheti, kérjük segítse a független sajtót, fizessen elő a Magyar Hangra, vagy támogasson minket közösségi finanszírozási kampányunkon keresztül!

Megvitatná az olvasottakat? Várjuk Facebook-oldalunkon.