A Biden-kormány mentességet adna a szaúdi koronahercegnek a Hasogdzsi-gyilkosság ügyében

A Biden-kormány mentességet adna a szaúdi koronahercegnek a Hasogdzsi-gyilkosság ügyében

Biden Kaliforniában szelfizik pénteken. A képet biztosan megosztották páran a Twitteren. Fotó: POTUS/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy amerikai bírósági bejelentés szerint Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai koronaherceg miniszterelnökké való kinevezése szuverén immunitást von maga után Dzsamal Hasogdzsi újságíró meggyilkolásának perében – írta a Guardian.

A polgárjogi per, amelyben Dzsamal Hasogdzsi szaúd-arábiai újságíró 2018-ban történt meggyilkolását vizsgálják, vakvágányra futhat emiatt. Richard Visek, az Egyesült Államok államtitkárságának megbízott jogi tanácsadója egy levélben utasította az amerikai igazságügyi minisztériumot, hogy mentességi javaslatot nyújtson be a bíróságnak.

Emlékeztetőül: Dzsamal Hasogdzsit 2018 októberében gyilkolták meg a szaúdi konzulátuson Isztambulban, és az amerikai hírszerzés arra a következtetésre jutott, hogy Mohamed herceg rendelte el a jól ismert újságíró megölését.  

A Democracy for the Arab World Now (DAWN) nevezetű, Hasogdzsi által alapított demokráciapárti jogvédő csoport társfelperesként szerepel a Hasogdzsi-gyilkosság perében. Sarah Leah Whitson, a szervezet ügyvezető igazgatója elítélte az amerikai kormány intézkedéseit: „Az irónián túl fut az, hogy Biden elnök saját kezével biztosította azt, hogy (Mohamed bin Szalmán) megszökhet a felelősségre vonás elől, mikor Biden elnök volt az, aki megígérte az amerikai népnek, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy felelősségre vonja (őt). Még a Trump-kormány sem csinált ilyet.”