A gabonavita miatt nem küld Varsó fegyvereket Ukrajnának

A gabonavita miatt nem küld Varsó fegyvereket Ukrajnának

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (b) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kezet fog a kancellária varsói épülete előtt tartott sajtótájékoztatójuk végén 2023. április 5-én. Zelenszkij az ukrajnai háború egy évvel ezelőtti kezdete óta először tartózkodik hivatalos látogatáson Lengyelországban.
MTI/EPA/PAP/Rafal Guz

Fotó: Rafal Guz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lengyelország azonnali hatállyal leállítja az Ukrajnának szánt fegyversegélyeket és a katonai ellátmányok leszállítását – közölte egy szerda esti tévébeszédben a lengyel kormányfő. Mateusz Morawiecki azt követően tette ezt a szokatlannak tűnő bejelentést, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt az ENSZ Közgyűlésében kedden, hogy néhány ország csak színleli azt, hogy szolidáris Ukrajnával szemben. Ezt magára vette Varsó, és a lengyel kormányfő azt követően jelezte a fegyversegélyek leállítását, hogy előtte bekérették az ügy miatt Ukrajna lengyelországi nagykövetét.

A vita alapját az ukrán gabona uniós exportja körüli nézeteltérések adják. Miután az orosz invázió miatt Ukrajna csak bajosan, s mostanság szinte sehogy sem tudja a Fekete-tengeren át exportálni az országban megtermelt gabonát, ezért azzal próbálkoztak, hogy az EU területén keresztül, tehervonatokkal oldja meg a kivitelt és a szállítást. Ezt nehezményezte a saját gazdái védelmére hivatkozva Lengyelország, illetve Magyarország és Szlovákia. A három uniós tagállamban, illetve Romániában és Bulgáriában így az Európai Bizottság jóváhagyásával exporttilalom alatt állt az ukrán gabona, és miután a bizottság úgy döntött, hogy ezt szeptember 15-vel megszűntetnék, a lengyelek, majd a magyarok és a szlovákok is a saját körben történő exporttilalom meghosszabbítása mellett döntöttek. A helyi termelők védelme mellett egyébként azt is hivatkozási alapnak tekintik, hogy a sok esetben a harmadik világ, Afrika felé exportált, az uniósnál olcsóbb ukrán gabona nem felel meg az uniós mezőgazdasági előírásoknak, mivel az ukránok olyan permetszereket is használnak, amelyeket az EU-ban nem lehet.

A lengyel fegyversegély leállítása azért nagyon heves reakció, mivel hosszú évek óta, már a teljes körű orosz invázió megindulása előtt Lengyelország számított Ukrajna legnagyobb támogatójának Oroszországgal szemben. Az ENSZ menekültügyi szervezet, az UNHCR szerint messze Lengyelországba érkezett a legtöbb ukrán menekült a háború elől, és a legtöbben Ukrajna területét elhagyva Lengyelországba igyekeztek és ott kértek menedékjogot. A regisztrált menedékkérők száma lassan megközelíti az 1,7 millió főt.

A BBC összegzése szerint a lengyel fegyversegély leállítása érzékeny veszteség lehet Kijev számára, ugyanis az Egyesült Államok (46,56 milliárd dollár), Németország (8,15 milliárd dollár) és Nagy-Britannia (7,15 milliárd dollár) után 3,26 milliárd dollárjukkal a lengyelek azok, akik a legtöbb forrással segítették Ukrajna háborúját Oroszországgal szemben. Ez az összeg több mint a teljes uniós fegyversegély 10 százaléka.