A Galaxis őrzői nevet kapták az amerikai űrfegyvernem katonái

A Galaxis őrzői nevet kapták az amerikai űrfegyvernem katonái

Mike Pence amerikai alelnök a Smithsonian nemzeti légi- és űrmúzeumának Steven F. Udvar-Hazy Centerében 2017. október 5-én (Fotó: NASA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Katona, tengerész, tengerészgyalogos, repülős, matróz – az amerikai fegyvernemek tagjainak hagyományos megszólítása egyúttal a fegyvernemre is utalt eddig is. Kivételt képeztek ezidáig a tavaly felállított űrhaderő tagjai, az asztronauta elnevezés talán túl erős lett volna számukra (az hagyományosan a NASA űrrepülőinek szól). Az eddig is biztos volt, hogy nem „űrhajós” vagy „űrkatona” lesz a neve a Légierőből leválasztott, összesen mintegy 16 000 hivatásost és civilt foglalkoztató fegyvernem katonáinak, most viszont, a fegyvernem megalapításának elsőéves évfordulójának előestéjén azt is bejelentették, hogy mi lesz a hivatalos megnevezés: Őrzők.

A megnevezést több száz javaslat közül választották ki, és az indoklás szerint a Légierő Űrparancsnokságának 1983-as mottójához nyúltak vissza: „A magas határ őrzői.” Mike Pence alelnök is már őrzök néven üdvözölte az új fegyvernem katonáit az amerikai űrhaderő megalakulásának első évfordulóján, pénteken.

Hiába a régi mottó, a megnevezés a Marvel moziverzumból is ismerős lehet, hiszen a sorozat egyik (folytatásos) darabja „A galaxis őrzői” címet viseli. Az, hogy a vezérkarból a popkultúrához nyúlnak, egyáltalán nem váratlan: a fegyvernem pecsétjén ugyanis a népszerű Star Trek univerzum jelvényéhez meglepően hasonlító jel található.

Az amerikai űrfegyvernem jelvénye és a Star Trek univerzum jelvénye (Forrás: sciencealert.com)