A honvédségnek van kimenekítési terve, ha eszkalálódna az orosz-ukrán konfliktus

A honvédségnek van kimenekítési terve, ha eszkalálódna az orosz-ukrán konfliktus

Az Ukrán Nemzeti Gárda nevű fegyveres alakulat tagjai civileket tanítanak lőni a délkelet-ukrajnai Mariupol városban tartott alapkiképzésen 2022. február 13-án (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A Honvédelmi Minisztérium rendelkezik kimenekítési tervvel, amellyel segíteni tudjuk a magyar állampolgárok és szükség esetén más nemzetek állampolgárainak kijutását Ukrajnából – ezt közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) a Hvg.hu kérdésére. A portál ugyanis arra volt kíváncsi, hogy miután Ukrajnában több mint 130 ezer kárpátaljai magyar él, a magyar hatóságok fel vannak-e készülve a magyar menekültek fogadására, ha eszkalálódik a helyzet.

A HM a kimenekítési terv részleteiről nem osztott meg tovább információt. Azt ugyanakkor hozzátették, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériummal közösen folyamatosan értékelik az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatos biztonsági kérdéseket.

Közben Orbán Viktor miniszterelnök telefonon egyeztetett Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével az orosz-ukrán határon kialakult válsághelyzetről – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. A két vezető megállapította, hogy „a helyzet romlik”, ugyanakkor egyetértettek abban, hogy folytatni kell a diplomáciai erőfeszítéseket a konfliktus békés megoldása érdekében. Szükségesnek nevezték a párbeszédet a háború elkerülése ugyanis egész Európa, így Magyarország érdeke is.