A Johnson & Johnson már hónapok óta nem gyárt covidvakcinát

A Johnson & Johnson már hónapok óta nem gyárt covidvakcinát

Oltáshoz előkészített, az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinájával töltött fecskendők a soproni gyógyközpont oltópontján 2021. november 15-én (Fotó: MTI/Filep István)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2021 végén a Johnson & Johnson leállította a covid ellen kifejlesztett oltóanyagának gyártását a hollandiai Leidenben, ahol gyakorlatilag az egyetlen covidvakcinát előállító üzeme működött.

A leállás a cég állítása szerint nem végleges, azt néhány hónap múlva folytathatják. Emellett jelentős vakcina-raktárkészletet halmoztak fel, és a tájékoztatásuk szerint ebből elláthatják az igényeket. A J&J vakcinája (amit Jansennek is neveznek) sok harmadik világbeli ország egyik elsődlegesen választott oltóanyaga, hiszen az összes többi gyakran alkalmazott szerrel ellentétben csak egy adag kell belőle a teljes immunizáláshoz.

A raktárkészletek miatt egyelőre nem világos, hogy a leállásnak lesz-e bármi hatása az ellátás folyamatosságára – idézi a HVG a Reuterst.

A hírek szerint a leállás oka lehet, hogy a leideni gyárban egy másik vírus ellen kifejlesztett, még kísérleti stádiumban lévő, de nagyobb bevétellel kecsegtető vakcinát gyártanak. Bár a Johnson & Johnson vakcináját is engedélyezték a nyugati gyógyszerhatóságok, egyértelműen másodhegedűsi szerep jutott neki az mRNS vakcinák árnyékában. 

Ez okozta azt, hogy a J&J közel sem volt képes olyan hatalmas bevételre szert tenni az oltóanyagokból, mint például a Pfizer. A piaci pozícióikat logisztikai és gyártási problémák is nehezítették.