Egy kínai tartomány lakosainak 90 százaléka covidos

Egy kínai tartomány lakosainak 90 százaléka covidos

Koronavírusos betegek és hozzátartozóik a kelet-kínai Anhuj tartományban fekvő Fujang egyik kórházának sürgősségi osztályán 2023. január 4-én (Fotó: MTI/AP/Chinatopix)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kína harmadik legnépesebb tartományában, Henanban az emberek közel 90 százaléka fertőződött meg koronavírussal – közölte a helyi egészségügyi szolgálat. A BBC híre szerint Kan Csüan-cseng (Kan Quancheng) tartományi tisztviselő elmondása alapján mintegy 88,5 millió emberről van szó.

A covid-fertőzés azt követően kezdett szuperszonikus sebességgel terjedni, hogy Kína tavaly decemberben – a zárlatok és a tömeges tesztelések elleni tiltakozások miatt – felhagyott a zéró covid-politikával.

Kan Csüan-cseng közlése szerint Henan tartományban a kórházak leterheltsége december 19-én érte el a csúcsot, azt követően folyamatos csökkenő tendenciát mutat a kihasználtság. A cikk felhívja a figyelmet, hogy a mostani bejelentés szöges ellentétben áll a központi kormányzat által közölt covid-adatokkal: a hivatalos számok szerint ugyanis az 1,4 milliárd lakosú országban mindössze 120 000 ember fertőződött meg és 30 halt meg a covid-politika megváltoztatása óta. Vasárnap a központi hatóságok három covid-halálesetről számoltak be az országban, eggyel többről, mint egy nappal korábban. Mivel azonban a covid halálesetek definícióját leszűkítették, és a tömeges tesztelés sem kötelező már, a kormányzati adatok már nem tükrözik a járvány valódi mértékét.

Más helyi és tartományi tisztviselők már korábban is nagyon eltérő adatokat szolgáltattak a járványról, mint ami a központi kommunikációban szerepel. Karácsony este Qingdao kikötőváros egyik vezető egészségügyi tisztviselője például arról számolt be, hogy naponta félmillió ember fertőződik meg. Ezeket az számokat aztán gyorsan eltávolították a híradásokból.

Címkék: Kína, haláleset, covid