35 ezer fölött a földrengés áldozatainak száma

35 ezer fölött a földrengés áldozatainak száma

Hajléktalanná vált emberek sátortábora a szíriai Atarebben 2023. február 12-én, hat nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,8-es erősségû földrengés után (Fotó: MTI/AP/Huszein Malla)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

35 ezer fölé emelkedett a Törökországot és Szíriát sújtó katasztrofális földrengés halálos áldozatainak száma. A Guardian cikke szerint a hétfői tájékoztatás alapján ugyanis 31 643 ember halt meg Törökországban és 3581 ember Szíriában az egy héttel ezelőtti 7,8-es erősségű rengés következtében. A kutató- és mentőcsapatok lassan befejezik az intenzív munkát, mert egyre kevesebb esély van arra, hogy élve találnak még embereket a romok alatt. A katasztrófa után egyre inkább a figyelem középpontjába került a szíriai humanitárius helyzet, ahol egyes becslések szerint több millió ember vált hajléktalanná a földrengés és a régóta tartó polgárháború miatt.

Közben az MTI itthon arról írt, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) négy szakértője is részt vesz a törökországi károk felmérésében, valamint a mélyből történő mentés biztonságossá tételében a földrengés sújtotta Hatay tartományban. A Műegyetem Építőmérnöki, és Építészmérnöki Karának két-két szakembere az Isztambuli Műszaki Egyetem munkatársaival közösen a sérült lakóépületek állékonyságvizsgálatában vesznek részt, valamint szakvéleményt adnak a megmaradt infrastrukturális műtárgyak állapotáról. Feladatuk részét képezi, hogy a mélyebb feltárási, mentési munkálatok helyszínét, a rom lokális környezetét biztonságossá tegyék. A tájékoztatás szerint a BME oktatói szombat délután érkeztek meg a földrengés sújtotta Hatay tartományba, ahol Antakyában csatlakoztak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság HUNOR mentőcsapatához. A szakemberek már szombat este bekapcsolódtak a mentési munkálatokba, amit egy újabb, 4-es erősségű utórengés nehezített.

A műegyetemi szakértői csoport további tagjai Völgyi István az Építőmérnöki Kar, valamint Ther Tamás és Ther Pál az Építészmérnöki Kar oktatói. Mint írták, a BME és az Isztambuli Műszaki Egyetem is az EELISA (European Engineering Learning Innovation and Science Alliance) egyetemi szövetség tagjai, ez adja a szoros együttműködés keretét. A kiutazás megszervezéséhez a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Török Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyújtott segítséget. A küldetés várhatóan 10 napig tart.

A helyreállítást segítő hosszú távú program előkészítésére Törökországba utazik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési csapata is, valamint egy kamionnyi, a katasztrófa túlélőinek ellátását segítő adományt küld a földrengésben súlyosan érintett Hatay tartományba a karitatív szervezet. Ennek részeként azonnal fogyasztható konzerv készételt, higiénés termékeket, valamint meleg ruházatot, takarót, ágyneműt és gyógyászati segédeszközöket – kerekesszékeket – visznek a helyszínre. A konvoj kedden délelőtt indul Budapestről.

Címkék: földrengés