A NASA megmutatja, mennyit olvadt az Antarktisz egy hét alatt

A NASA megmutatja, mennyit olvadt az Antarktisz egy hét alatt

Fotó: NASA.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Február első felében volt egy olyan nap, amikor az Antarktiszon melegebb volt, mint Los Angelesben.

Február 13-án, csütörtökön 20,7 Celsius-fokot mértek a déli sark egyik meteorológiai állomásán, és ez komoly következményekkel járt a hó- és jégtakaróra nézve. Az Argentínához közeli Sas szigetet kétszer is lefényképezték a NASA műholdjai: először február negyedikén, aztán tizenharmadikán is. 

Soha nem láttunk ilyen gyors hóolvadást – állítja a NASA közleményében Mauri Pelto sarkkutató, a Massachussetts Nichols College munkatársa. Szerinte ilyesmire volt már példa Alaszkában és Grönlandon, de az Antarktiszon még nem. 2020 januárja egyébként a legforróbb hónap volt a déli sarkon 141 éve, amióta mérik ott a hőmérsékletet. Az előző rekordot egyébként 2016-ban jegyezték fel.

A sarkkutatókat szó szerint sokkolták az eredmények – eddig nyaranta (a déli féltekén most épp nyár van – a szerk.) 0 celsius fok közeli értékeket mértek a meteorológiai állomásokon, nem húsz fokot.