A neve legyen Fort Trump!

A neve legyen Fort Trump!

Trump és Duda a Fehér Házban 2018. szeptember 18-án. (Fotó: Reuters/Kevin Lamarque)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben Orbán Viktor a Kremlben, Andrzej Duda a Fehér Házban járt. A lengyel államfő legfőbb célja az volt, hogy elérje országában egy amerikai katonai bázis létrehozását. Mert Varsó számára történelmi okoknál fogva az Egyesült Államok jelenti a biztonság garanciáját. Ezt így gondolták a baloldali kormányok, majd Donald Tusk, valamint Jaroslaw Kaczynski is. S hogy ez mennyire így van, azt jól mutatja, hogy a Belsatnak az amerikai elnök udvariatlanságán a közösségi hálón posztolt fotóval élcelődő tudósítóját – Trump a stratégiai együttműködésről szóló szerződés aláírásakor nem ültette le vendégét – nemzetbiztonsági érdekeket sértő magatartása miatt a csatorna azonnal elbocsátotta.

Duda Washingtonban biztosra ment. Előbb a világban uralkodó, a hidegháborús időket idéző hangulatra rájátszva hosszasan vázolta vendéglátójának az Európát fenyegető orosz veszélyt. Majd a nyomaték kedvéért kétmilliárd dollárt is felajánlott a bázis létesítésére. Végül a vendéglátója gyengéit ismerve azt javasolta, hogy annak neve legyen Fort Trump. James Mattis védelmi miniszter a bázis kapcsán meglehetősen visszafogottan csak annyit mondott, hogy megvizsgálják a lengyel ajánlatot.

Miért találkozik évente kétszer Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin? - Magyar Hang

A magyar miniszterelnök annak örülne a legjobban, ha nemcsak a Kremlben, hanem a Fehér Házban is fogadnák.

Trumpnak azonban láthatóan tetszett az ötlet. Hiába, nem mindennap neveznek el róla katonai bázist! De a tréfát félretéve, az amerikai elnököt igazán az fogta meg, hogy Varsó állná a számlát. S ez fontos szempont, hiszen Trump folyamatosan azt kéri számon európai szövetségesein, hogy behúzódnak az amerikai katonai védőernyő alá, ám ezért fizetni nem hajlandók. Különösen a német hozzáállás szúrja a Fehér Ház urának a szemét. Aki egyébként ezzel a bázissal hazai ellenfeleinek is megmutathatná, hogy nemcsak gazdasági, de katonai eszközökkel is kész feltartóztatni Oroszországot. Főleg, ha annak árát a lengyelek még ki is fizetik.

A lengyel felvetés azonban inkább jól időzített, valójában a vendéglátónak szóló gesztus, semmint kidolgozott konkrét ajánlat. Ráadásul az európai partnereknek sem igazán tetszik, hogy Varsó az ő fejük felett alkudozik az egész kontinens biztonságát érintő kérdésben a Fehér Házzal. A német elemzők azonnal elvetették az ötletet. Ahogy indokoltak, ez a harciaskodás a katonai jelenlét erősítésére sarkallhatja nyugati határai mentén és Belaruszban Moszkvát. Az sem világos számukra, hogy ez miként hatna Lengyelországnak az EU-n belül védelmi kérdésekben tett vállalásaira. Az európai partnerek attól is tartanak, hogy ez a különutasság még inkább kiélezheti a transzatlanti kapcsolatokban enélkül is növekvő feszültséget. Ez egyébként aggasztja az amerikai védelmi minisztériumot is.

Minél jobban szorongatják, Putyin annál erősebb - Magyar Hang

Az orosz gazdaságnak fájnak a büntetőintézkedések, amelyek valódi céljukat azonban így sem érik el.

Így aztán az amerikai bázis terve akár még a mostani oroszellenes hangulatban is újra a fiókba kerülhet. Ne felejtsük el, Lengyelország ezzel az ötlettel először már ifjabb George Bushnak jött elő, s azóta sem történt semmi. De az is igaz, hogy Varsó jól gondolkozik, hiszen ez az ötlet minden eddiginél jobban illeszkedik a mostani nyugati gondolkodásba. Tehát: most vagy soha!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 21. számában jelent meg, 2018. október 5-én. Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még a 21. számban? Itt megnézheti.