A szerb elnök lecseréli az ország meleg miniszterelnökét

A szerb elnök lecseréli az ország meleg miniszterelnökét

Ana Brnabic szerb miniszterelnök egy sajtóértekezleten Belgrádban 2023. március 31-én. (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aleksandar Vucic szerb elnök egy interjúban csak úgy mellesleg jegyezte meg, hogy eddig hűséges párttársa, Ana Brnabic negyedszerre már nem kap miniszterelnöki megbízást – írta a Népszava. Brnabicot 2017-ben nevezte ki kormányfőnek. Akkor nagyon jó ötletnek tűnt, hisz Brnabic nem titkolja, hogy meleg és egy nővel él együtt, ez pedig önmagában jó elterelés lehetett szerbia nyugati kritikusai előtt. A balkáni országnak progresszív miniszterelnöke van – állíthatta Vucic. A miniszterelnök semmiféle önállóságot sem tanúsított, és legfeljebb csak az elnök melletti harcias kiállásával tűnt ki, ügyes kormányzási képességeit nem csillogtatta – írta a lap.

Vucic pártja, a Szerb Haladó Párt (SNS) pár hete megnyerte az előrehozott parlamenti választást, de az ellenzék 13 napon át tartó tüntetéssorozata jelezte, nem teljes a szerb társadalom bizalma az idén már tíz éve regnáló politikus felé. Hogy a politikai nyomás készteti-e az elnököt a váltásra, nem tudni. Azt azonban igen, ki válthatja Brnabicot a miniszterelnöki székben. Az SNS jelenlegi elnöke, Milos Vucevic lehet a befutó, akit már az előző előrehozott választás után esélyesnek tartottak. Brnabicról pedig azt mondta az elnök, hogy „fontos feladatok várnak majd rá”. Ahogy a Danas nevű lap megjegyezte, valójában nincs is különösebb jelentősége annak, ki lesz a következő szerb miniszterelnök, mert a kormányfő semmiféle szuverén döntési joggal sem rendelkezik. Politikai posztról van szó, a kormányfő feladata, hogy a lehető legharciasabban védelmezze az államfőt.